Achttien ondernemers lanceren samen met MVO Nederland het platform Verspilling is Verrukkelijk. Ze ontwikkelen en verkopen producten die gemaakt zijn van reststromen, ingrediënten die anders zouden worden weggegooid of verwerkt worden tot diervoeder en biogas. Voedsel is te kostbaar om te verspillen, vinden de initiatiefnemers. Eerder brachten zij innovatieve producten op de markt als soep van kromme groente (Kromkommer), bier van oud brood (Instock) of zeep gemaakt van sinaasappelschillen (Beeblue). Een campagne moet hun positieve aanpak onder de aandacht brengen van het winkelend publiek en zo mensen stimuleren om zelf voedselverspilling te voorkomen. De eerste supermarkten hebben al aangekondigd een Verspilling is Verrukkelijk-schap in te richten en het assortiment komt op steeds meer plaatsen beschikbaar, waaronder (bedrijfs)restaurants.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jumbo Verberne in Wageningen heeft de primeur van het 'Verspilling is Verrukkelijk'-schap, berichtte Distrifood vorige week al.
Vandaag gaat de NOS er nog eens dunnetjes overheen: "Maar vanaf vandaag gaan we de krachten bundelen in die supermarkt in Wageningen. Als je samen dat verhaal brengt, maak je veel meer impact", zegt Kromkommer-initiatiefnemer Engelen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Supermarktondernemer George Verberne ziet het helemaal zitten: "Het is een samenwerking met de gemeente en de universiteit. Al die studenten hier zijn zich bewust van het voedsel, wat het doet. Hoog opgeleide mensen die bewust eten. En de ondernemers zijn bevlogen en zitten vol passie. Prachtig."
De NOS meldt ook nog: "Toevallig wordt er vanmiddag in Veghel ook een monsterbond gesloten tussen grote partijen als Albert Heijn, McDonald's, Unilever, het ministerie van Landbouw, de Rabobank en het Voedingscentrum. Zij maken plannen bekend die ertoe moeten leiden dat Nederland in 2030 de helft minder voedsel verspilt."