Hoeveel duurder ben je maandelijks uit als je puur biologisch boodschappen doet? Dat testte blogger Annemarie de Raadt. Ze schreef over haar bevindingen op haar blog Hetkanwel.net. Na een maand biologische boodschappen doen bleek dat zij slechts €35 meer kwijt was dan gewoonlijk. Ze verruilde bijvoorbeeld haar blikje tomatenpuree en favoriete ‘gewone’ kaas voor biologische alternatieven. Daarnaast kocht De Raadt veel producten in de aanbieding en deed ze haar boodschappen vooral bij Albert Heijn. “Bio producten bij Appie zijn goedkoper dan bij de Ekoplaza omdat deze grootgutter toch wel grotere afzetten kent, maar ook omdat het zijn leveranciers zwaar onder druk zet,” schrijft de Raadt.
Foodlog deed eerder een vergelijkend prijsonderzoek en liet zien dat biologisch niet duur hoeft te zijn. Ook toonde het onderzoek aan dat telers geen wezenlijke verschillen in prijs ervaren tussen bijvoorbeeld Lidl of een biologische speciaalzaak als afnemer.
De Raadt berekende voor elke boodschap het verschil tussen gewoon en biologisch. Ze deed boodschappen voor ‘z’n tweetjes’, die ‘geen liters cola of zakken chips verstouwen’. Daarnaast deed de Raadt een maandje zonder koek en snoep. “Straks nog even checken hoe het is als ik wel gewoon weer snaai,” aldus de Raadt.
Hetkanwel - Duurzame daad 28/50: Louter biologisch boodschappen doen
Foodlog deed eerder een vergelijkend prijsonderzoek en liet zien dat biologisch niet duur hoeft te zijn. Ook toonde het onderzoek aan dat telers geen wezenlijke verschillen in prijs ervaren tussen bijvoorbeeld Lidl of een biologische speciaalzaak als afnemer.
De Raadt berekende voor elke boodschap het verschil tussen gewoon en biologisch. Ze deed boodschappen voor ‘z’n tweetjes’, die ‘geen liters cola of zakken chips verstouwen’. Daarnaast deed de Raadt een maandje zonder koek en snoep. “Straks nog even checken hoe het is als ik wel gewoon weer snaai,” aldus de Raadt.
>> slechts €35 meer kwijt << maar dan omdat er geen snoep en koek is gekocht, er minder ritjes zijn gemaakt naar Ekoland en dure, maar al biologische, producten van Ekoland zijn vervangen door minder dure biologische varianten van AH.
Voor iemand die dezelfde test zou doen bij overstappen van geen biologische producten en alles bij AH naar alles biologisch en zoveel mogelijk bij AH en de rest bij Ekoland zou dit bedrag wel eens veel hoger kunnen uitvallen.
Test kan natuurlijk ook anders opgezet worden:
Bedenk hoe per categorie de producten op een kassabon er per maand uitziet:
Voor een gezin, een alleenstaande, een bijstandsmoeder, een student.
Neem die kassabon voor gangbaar en middel de reguliere prijzen, LIDL en AH of iets dergelijks.
Kijk dan wat die kassabon zou kosten met bioproducten van reguliere supers en bij Ekoplaza.
Testen: wat je er in stopt, komt er weer uit?
Een andere test zou ik veel interessanter vinden: vergelijk eens een voedingspatroon mét meuk en zónder meuk. Er zijn zat biologische producten die ik als "meuk" zou willen betitelen. Al naar je voorkeur kun je dan vervolgens ook "biologisch" vergelijken met gangbaar.
Meuk: bewerkte koolhydraten en bewerkte plantaardige olieën/vetten.
Wat "bewerkt" is, daar kun je flink over steggelen. Voorbeeld: olijfolie, koud geperst lijkt mij niet zo vreselijk bewerkt. Zonnebloemolie wel. Boter: niet bewerkt, margarine wel. En brood: wat moet je daar mee? Weinig wat mij betreft: niet eten of een ouderwets "biologisch" graanras telen, ouderwets malen en ambachtelijk zuurdesembrood van maken. Kost al gauw 2 keer zoveel dan gangbaar "volkoren brood". Maar je hóeft niet persé brood te eten, of crackers, of muesli, enz. enz..
Ook "biologisch" is niet zonder haken en ogen. Neem nou een "biologisch ei". De kippen eten dan biologisch voer, waaronder soja. Moet je daar nou blij mee zijn? Ik heb mijn twijfels, gezien de uitkomsten van onderzoeken naar soja als hormoonverstoorder. Probeer eens voer te gebruiken dat dichter bij de natuur staat, bijvoorbeeld met eiwit van insecten. Dat voer is er al, maar de "gekke koeien" wetgeving schijnt in de weg te staan.
De gebruikelijke warboel als het over voedsel gaat. Dat heeft alles te maken met uitgangspunten en vooronderstellingen.
#3 Gert,
Dat bedoel ik maar net.
De kop doet vermoeden dat alleen het overstappen van alles gangbaar naar alles biologisch slechts €35 per maand meer zou kosten. Maar er zit duidelijk veel meer achter.
En je weet niet wat ze per maand eerder + nu uitgaf, dus in hoeverre €35 per maand voor haar veel of weinig geld is.
De term 'meuk' is mij overigens zeer goed bekend, want ik ben een fan van de pagina van Monique van der Vloed.
Kortom, wat je vraagt is wat meer kost, gezond eten of niet.
Een ander onderzoek en heel lastig lijkt me, want we weten helemaal niet zo goed wat gezond is in welke mate en voor wie.
Wat ook kan is onderzoeken wat een goedkoper dieet is (in euro's of milieuimpact). Al zal die onderzoeksopzet sowieso gefileerd worden hier op Foodlog.
Wat wel makkelijk te vergelijken is zijn kassabonnen. En biologisch en gangbaar zijn ook makkelijker te vergelijken. Want wat biologisch is staat in tegenstelling tot duurzaam of gezond wel vast.