Naar aanleiding van de prijsvergelijking werd gezegd dat Ekoplaza eerlijk is naar de boer en daarom duurder. Geldt dat ook voor de andere supers die duurder zijn?Inventarisatie in de winkels
Voor een antwoord op de eerste vraag gingen we opnieuw winkels in om prijzen te vergelijken. Ditmaal vergeleken we de bio-producten van Lidl met het aanbod biologische producten van Jumbo, PLUS, Albert Heijn en Dirk van den Broek. Biologische producten zijn zo gangbaar geworden dat ze ook bij die supers tot de dagelijkse kost horen.
We vergeleken de prijzen van de volgende producten: ahornsiroop, muesli, zilvervliesrijst, chiazaad, quinoa, speltmeel, tarwebloem, niet-bio tarwebloem, olijfolie, lijnzaadolie, volkoren pasta, biologische thee, arabica-koffie, wortels, aardappelen, trostomaten en melk.
Bioschap, schaplabels, huismerk
Het ruimste assortiment aan biologische producten vonden we bij Albert Heijn en Jumbo. Deze supers helpen hun klanten bovendien een handje door in hun productschappen de biologische producten gemakkelijk herkenbaar te maken met groene 'biologisch' labeltjes. Dat doet overigens ook Dirk.
Schaplabels Jumbo
Schaplabel Dirk
Bij Jumbo en PLUS troffen we een apart 'biologisch schap' aan, met vooral wat luxere (merk)producten. Ook op de groenteafdeling van deze supermarkten liggen de biologische producten in een apart schap onder een groot bord en zijn ze van extra labels voorzien. Bij PLUS liggen biologische en streekproducten gebroederlijk en 'onbespoten' naast elkaar.
Groentenschap biologisch PLUS
Bioschap Jumbo
Bij de PLUS en Dirk zijn de overige biologische producten in de schappen te herkennen aan het 'biologische merk' Bio-plus. Je moet dus even zelf de schappen langs speuren. Het PLUS-assortiment aan biologische producten oogt beperkter dan dat van Albert Heijn en Jumbo. Dat geldt nog sterker voor Dirk. We hebben geen telling gedaan van het volledige assortiment.
Voor de overzichtelijkheid hebben we de resultaten van ons rondje prijsvergelijken in een tabel gezet. Daaruit valt te constateren dat de verschillen tussen de Albert Heijn, Jumbo, PLUS en Dirk onderling minder groot zijn dan het gat dat Lidl sloeg met zijn bio-actie in vergelijking met Ekoplaza.
Toch zijn er ook forse verschillen.
Allereerst valt op dat bij Lidl de niet-biologische bloem duurder is dan bij de 'dure' supers. De koffie is duur bij Albert Heijn, terwijl Lidl en Ekoplaza even duur zijn. Bij Jumbo en PLUS ben je goedkoper uit. Lidl is duidelijk goedkoper met zijn biologische groenten en aardappelen dan de gewone supers. Ekoplaza blijft de duurste in het algemene beeld. Ook met biologische melk is Lidl niet te verslaan, al komt Jumbo dicht in de buurt met 99 cent voor een liter halfvolle melk, waar Lidl er 89 berekent. Ekoplaza rekent €1,19 en wordt op korte afstand gevolgd door Albert Heijn en PLUS die alletwee €1,13 voor een literpak halfvolle melk rekenen.
Jumbo en PLUS blijken het duurst met hun biologische thee. Ekoplaza en Lidl zijn even duur. Albert Heijn is juist het allergoedkoopst met biologische thee.
Duurder = eerlijker?
Naar aanleiding van de prijsvergelijking werd gezegd dat Ekoplaza eerlijk is naar de boer en daarom duurder. Geldt dat ook voor de andere supers die duurder zijn?
Die vraag nemen we in een vervolgonderzoek onder de loep. We willen immers weten waar in de keten de meerprijs terechtkomt die de consument voor biologisch blijkt over te hebben.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#22 Wouter en #23 Henric, over waarde en wat dat mag kosten. Vroeger toen ik nog in NL woonde en nog wel eens groente kocht, koos ik bijvoorbeeld voor de knolselderij van Leo de Visser. Al van het kistkaartje van zijn knolselderij met paardenkracht werd ik blij. Te meer nadat we een keer in een prachtig weekend te Rithem een workshop 'werken met paarden' hadden genoten. Haarom en huutop door het Zeeuwse land, het was geweldig. Dat is voor mij waarde, naast de kwaliteit van het product. Iemand die zo voor de bodem zorgt gun ik wat meer. Nee, wij zijn niet rijk.
Vorig jaar hier de worteloogst mislukt en je wilt toch af en toe een wortel eten. Na wat smakeloze gangbare penen uit de Roemeense dorpswinkel, vandaag bio-peen gevonden bij de lidl, omgerekend 1,33 euro per kilo in een plastic bak met plastic eromheen en een sticker erop. Komt uit NL, via transportbedrijf Scherpenhuizen, heeft een lotnummer. Ik hoop dat ze smaken, want in hun uitstraling en informatie voel ik geen waarde. De gangbare wortels kosten een kwart van de bioprijs en smaken sowieso vies. Ik hoop dat de wortels het dit jaar beter gaan doen bij ons.
Bedoelen jullie met 'thee' overigens 'zwarte thee'? Groene thee kocht ik vandaag bij de Jumbo voor 0,85 cent, of misschien 0,89, voor 20 zakjes.
Al die opwinding. Als je de prijzen een beetje door mekaar slaat zit je altijd goed.
Jopie Duijnhouwer #19 , hoeveel cent per liter mogen waarden dan wel kosten? Of moeten we gewoon betalen wat EkoPlaza er voor vraagt?
Jopie Duijnhouwer, als organic duur is en niet een beetje duurder, blijft het voor de happy few.
Anders gezongen, zelfde liedje: als argeloze Zeeuwse meisjes het prijsverschil niet begrijpen (!) geven ze heur geld niet uit aan duurder.
Andere kant. Wordt weinig over gezegd: producenten die in organic gaan omdat je daar meer kunt verdienen (meer kunt vragen). Geen wereldverbeteraars maar slimme rekenaars. Ik heb ze ontmoet.
De brutaalste vond ik lui in biologisch snoep en handelaren in pindakaas.
Ik heb me eens vrolijk gemaakt over het grote assortiment thee bij Ekoplaza. Thee voor veel geld, met onwaarschijnlijk bijzondere eigenschappen of aanduidingen op de verpakking zoals: 'vergaderthee'. Biologisch!
Ik vind dat je oplettende burgers geen kale opportunisten moet noemen. Zomin als de producente van een van de beste kazen die ik ken, had moeten uitroepen: Consumenten zijn klootzakken.