In ons prijsonderzoek beperkten we ons tot de prijzen van het biologische actie-assortiment bij Lidl en de gespecialiseerde biosuper Ekoplaza. De prijsvergelijking zorgde voor twee vragen. Hoe duur is biologisch bij de gewone supers? Wie draait op voor het prijsverschil?

Naar aanleiding van de prijsvergelijking werd gezegd dat Ekoplaza eerlijk is naar de boer en daarom duurder. Geldt dat ook voor de andere supers die duurder zijn?
Inventarisatie in de winkels
Voor een antwoord op de eerste vraag gingen we opnieuw winkels in om prijzen te vergelijken. Ditmaal vergeleken we de bio-producten van Lidl met het aanbod biologische producten van Jumbo, PLUS, Albert Heijn en Dirk van den Broek. Biologische producten zijn zo gangbaar geworden dat ze ook bij die supers tot de dagelijkse kost horen.
We vergeleken de prijzen van de volgende producten: ahornsiroop, muesli, zilvervliesrijst, chiazaad, quinoa, speltmeel, tarwebloem, niet-bio tarwebloem, olijfolie, lijnzaadolie, volkoren pasta, biologische thee, arabica-koffie, wortels, aardappelen, trostomaten en melk.

Bioschap, schaplabels, huismerk
Het ruimste assortiment aan biologische producten vonden we bij Albert Heijn en Jumbo. Deze supers helpen hun klanten bovendien een handje door in hun productschappen de biologische producten gemakkelijk herkenbaar te maken met groene 'biologisch' labeltjes. Dat doet overigens ook Dirk.

schaplabels biologisch
Schaplabels Jumbo


schaplabel bio Dirk
Schaplabel Dirk

Bij Jumbo en PLUS troffen we een apart 'biologisch schap' aan, met vooral wat luxere (merk)producten. Ook op de groenteafdeling van deze supermarkten liggen de biologische producten in een apart schap onder een groot bord en zijn ze van extra labels voorzien. Bij PLUS liggen biologische en streekproducten gebroederlijk en 'onbespoten' naast elkaar.

biogroentenschap PLUS
Groentenschap biologisch PLUS


bioschap Jumbo
Bioschap Jumbo

Bij de PLUS en Dirk zijn de overige biologische producten in de schappen te herkennen aan het 'biologische merk' Bio-plus. Je moet dus even zelf de schappen langs speuren. Het PLUS-assortiment aan biologische producten oogt beperkter dan dat van Albert Heijn en Jumbo. Dat geldt nog sterker voor Dirk. We hebben geen telling gedaan van het volledige assortiment.

prijsvergelijking bio min max3

Voor de overzichtelijkheid hebben we de resultaten van ons rondje prijsvergelijken in een tabel gezet. Daaruit valt te constateren dat de verschillen tussen de Albert Heijn, Jumbo, PLUS en Dirk onderling minder groot zijn dan het gat dat Lidl sloeg met zijn bio-actie in vergelijking met Ekoplaza.
Toch zijn er ook forse verschillen.

Allereerst valt op dat bij Lidl de niet-biologische bloem duurder is dan bij de 'dure' supers. De koffie is duur bij Albert Heijn, terwijl Lidl en Ekoplaza even duur zijn. Bij Jumbo en PLUS ben je goedkoper uit. Lidl is duidelijk goedkoper met zijn biologische groenten en aardappelen dan de gewone supers. Ekoplaza blijft de duurste in het algemene beeld. Ook met biologische melk is Lidl niet te verslaan, al komt Jumbo dicht in de buurt met 99 cent voor een liter halfvolle melk, waar Lidl er 89 berekent. Ekoplaza rekent €1,19 en wordt op korte afstand gevolgd door Albert Heijn en PLUS die alletwee €1,13 voor een literpak halfvolle melk rekenen.
Jumbo en PLUS blijken het duurst met hun biologische thee. Ekoplaza en Lidl zijn even duur. Albert Heijn is juist het allergoedkoopst met biologische thee.

Duurder = eerlijker?
Naar aanleiding van de prijsvergelijking werd gezegd dat Ekoplaza eerlijk is naar de boer en daarom duurder. Geldt dat ook voor de andere supers die duurder zijn?

Die vraag nemen we in een vervolgonderzoek onder de loep. We willen immers weten waar in de keten de meerprijs terechtkomt die de consument voor biologisch blijkt over te hebben.
Dit artikel afdrukken