Voor het eerst in 6 jaar keert vleesbedrijf Vion Food weer dividend uit aan zijn aandeelhouders, de 13.000 boeren die lid zijn van ZLTO, meldt het FD. De hervorming die het vleesconcern de afgelopen jaren onder leiding van vertrekkende CEO Francis Kint heeft doorgevoerd, werpt zijn vruchten af. Vion denkt meteen in termen van internationale expansie, naar Polen, België en Tsjechië. "We willen onze kennis inzetten om de situatie op de versnipperde vleessector in die landen te verbeteren", zegt Kint.
Vion groeide vorig jaar in omzet 6,5%, naar €5,1 miljard. De nettowinst daalde naar €22 miljoen. De hoofdactiviteit, het verwerken van varkensvlees, leverde weinig op. "Het is een centenbusiness", zegt cfo Sliepenbeek. "De varkensmarkt is een wereldmarkt, uiterst concurrerend". Door het vlees beter te verwaarden (via concepten als Good Farming, maar ook bijzondere en regionale producten) zet Vion hierin wel stappen, meldt Boerderij.
Vion slachtte in 2017 15,68 miljoen varkens en 912.000 runderen. De belangrijkste afzetmarkt buiten Europa blijft China. In totaal exporteerde Vion vorig jaar voor €521 miljoen naar Aziatische landen.
Het Financieele Dagblad - Vleesconcern Vion denkt weer aan internationale expansie
Vion groeide vorig jaar in omzet 6,5%, naar €5,1 miljard. De nettowinst daalde naar €22 miljoen. De hoofdactiviteit, het verwerken van varkensvlees, leverde weinig op. "Het is een centenbusiness", zegt cfo Sliepenbeek. "De varkensmarkt is een wereldmarkt, uiterst concurrerend". Door het vlees beter te verwaarden (via concepten als Good Farming, maar ook bijzondere en regionale producten) zet Vion hierin wel stappen, meldt Boerderij.
Vion slachtte in 2017 15,68 miljoen varkens en 912.000 runderen. De belangrijkste afzetmarkt buiten Europa blijft China. In totaal exporteerde Vion vorig jaar voor €521 miljoen naar Aziatische landen.
Minder varkens zal zeker een betere prijs voor de boer genereren, de vraag is wel of voor Vion er dan meer "winst" te maken is. De vaste kosten (gebouwen e.d.) zullen waarschijnlijk niet dalen m.b.t. het slachtproces bij minder varkens, dit betekent bij onderbezetting van de slachtlijn hogere slacht en verwerkingskosten per kg vlees. Dus hogere onkosten/kg en minder kg totaal.
Een ander punt is natuurlijk of er aan export naar de wereldmarkt van een bulklandbouwproduct zo wie zo iets te verdienen is als men alle maatschappelijke kosten (milieu, gezondheid e.d.) ook in rekening zou brengen. Er is waarschijnlijk altijd wel een land te vinden dat milieuschade en gezondheidsschade voor lief neemt voor een korte termijn "opbrengst".
#17 Eens. Die stommiteit zie je bij meer sectoren. De luchtvaartindustrie zit niet anders in elkaar dan met 'als' en 'misschien'....
Eens met Jos. Het is knap dat er weer wat verdiend wordt. Hoe zo'n grote operatie de toekomst in moet? Ik kan het niet gezien krijgen in mijn beeld van de toekomst.
Daarom vond ik destijds de benoeming van een Vlaming bij een Nederlands bedrijf niet ver van de Belgische grens een verstandige zet. Die concentratie blijkt in ieder geval niet de strategische intentie te zijn geweest, cq. niet te zijn geworden. De Vlaamse slachthuizen herpakken zich na de schandalen en iedereen probeert zijn capaciteit overeind te houden. Ontegenzeggelijk echter zal de exportpositie van Europa en zeker die van Nederland op de non-EU markt afnemen en zullen de Amerika's die opbouwen. Dat gebeurt allemaal de komende 5 jaar.
Hoe het de volgende CEO vergaat, gaan we meemaken. Inderdaad, Jan Peter, wie zal er nu in willen stappen? Het beter doen, kan niet. Anders wel, maar dat vergt het eea aan desinvesteringen.
Wij blijven volharden in de mythe dat we in Europa zo efficient kunnen produceren dat we een rol kunnen spelen op de wereldmarkt. Die mythe hangt van opportuniteit aan elkaar. "Als" dit en'als' dat Jos van V. Ik vind het nogal wat als je een kapitaalintensieve operatie strategisch af laat hangen van "als" en "misschien". De productie van varkens is in het afgelopen decennium niet meer noemenswaardig rendabel. Het is knap dat Vion in die uiterst moeilijke markt het voor elkaar heeft gekregen om toch weer zwarte cijfers te schrijven. Maar wat zijn nu helemaal de vooruitzichten en waarom denken we dat het produceren van varkens op grote schaal maar steeds in het duurste deel van de wereld moet gebeuren? Produceren voor onze eigen omgeving is natuurlijk prima en daarvoor blijft altijd een boterham, maar meedoen op wereldschaal? Je moet er niet eens over willen denken. Recent is Brazilie een tvs (texturized vegetable soy) oorlogje tegen China begonnen. De belangen en kwantiteiten zijn ongekend en diverse Aziatische landen leggen hun sourcing om naar Brazilie omdat China te duur is(!) Prijzen liggen ver onder de bodem. In dat geweld speelt een EU geen enkele rol. We zijn duur, arrogant, decadent, verdeeld en nog een paar dingen waardoor we kansloos zijn. In de varkens heb je op een paar specials na (poten bijvoorbeeld) niks anders te bieden dan standaard product. Je kunt geen geld verdienen aan de export van standaard product naar Azie, je kunt er alleen je nood mee ledigen als je teveel hebt. Maar zodra je die markt een strategisch onderdeel laat worden van je afzet ben je geen nood meer aan het ledigen, maar loop je op drijfzand en kan elk moment de grond onder je wegzakken. Voorlopig verdient Vion weer een paar centen, en dat hadden we een paar jaar geleden niet meer durven hopen, dat mag best als een heel klein lichtpuntje worden gezien. Nou vooruit, een waxinelichtje.
Omdat Spanje toch nog te duur is ten opzichte van VS, Canada en Braziliē en van derde landen afhankelijk is voor zijn voer.