Wie zegt dat je consumenten niet gemakkelijk aan een nieuwe voedingsgewoonten krijgt? Noten zijn in de mode, ook als vleesvervanger, en dus stijgen de verkopen. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een handje noten (of pinda's) per dag. Maar het Vlaamse voedingsinformatiecentrum waarschuwt alweer voor te hoge consumptie.
Dankzij een gezond en duurzaam imago stijgt de verkoop van noten in België snel. Tussen 2012 en 2016 verdubbelde de invoer van pecannoten en verdrievoudigde de invoer van walnoten.
De notenafdeling in supermarkten werd zelfs 10 keer groter.
Belgische kranten vroegen een aantal experts of noten nou echt zo gezond zijn. Hoewel ze belangrijke voedingsstoffen bevatten, zit er ook veel vet in waardoor je ze - volgens de consensus in de voedingsleer - met mate moet eten. Het Vlaamse voedingsinformatiecentrum geeft aan dat het dagelijks eten van 30 gram ongezouten noten cardiovasculaire voordelen kan bieden, maar raadt aan niet meer dan een handvol per dag te eten. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad dagelijks 15 gram ongezouten noten.
Nog iets. Wie denkt dat noten veel duurzamer zijn dan vlees, komt bedrogen uit als je bijvoorbeeld naar het waterverbruik kijkt. Het zou bovendien goed zijn om de duurzaamheid van voedzame planten (die ons eiwitten, vetten en koolhydraten leveren) nog eens goed te berekenen op meer dan alleen hun waterverbruik. Hoewel wat afwijkend klinkt, is het niet ondenkbaar dat een kilo duurzaam geproduceerde plofkip qua milieuschade niet kwalijker is dan een walnoot, sojaburger of een amandel. Echt duurzaam is vooral minderen. Veranderen van spijs en gewoon lekker dooreten, is niet genoeg.
Dit artikel afdrukken
De notenafdeling in supermarkten werd zelfs 10 keer groter.
Belgische kranten vroegen een aantal experts of noten nou echt zo gezond zijn. Hoewel ze belangrijke voedingsstoffen bevatten, zit er ook veel vet in waardoor je ze - volgens de consensus in de voedingsleer - met mate moet eten. Het Vlaamse voedingsinformatiecentrum geeft aan dat het dagelijks eten van 30 gram ongezouten noten cardiovasculaire voordelen kan bieden, maar raadt aan niet meer dan een handvol per dag te eten. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad dagelijks 15 gram ongezouten noten.
Nog iets. Wie denkt dat noten veel duurzamer zijn dan vlees, komt bedrogen uit als je bijvoorbeeld naar het waterverbruik kijkt. Het zou bovendien goed zijn om de duurzaamheid van voedzame planten (die ons eiwitten, vetten en koolhydraten leveren) nog eens goed te berekenen op meer dan alleen hun waterverbruik. Hoewel wat afwijkend klinkt, is het niet ondenkbaar dat een kilo duurzaam geproduceerde plofkip qua milieuschade niet kwalijker is dan een walnoot, sojaburger of een amandel. Echt duurzaam is vooral minderen. Veranderen van spijs en gewoon lekker dooreten, is niet genoeg.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het lijkt wel een kat-en-muis spel.
- Te weinig goede plantaardige vetten, dan voegen we noten toe aan ons dagelijkse rantsoen.
Gaan de prijzen van noten door schaarste omhoog, dan moet je niet teveel noten eten, want die zijn vet.
- Teveel room, dan stoppen we het in de Griekse stijl yoghurt en mag boter weer van het VC.
Te weinig boter, dan is boter ongezond volgens M. Katan.
- De aarde kan het niet meer aan, dan moeten we minder vlees eten.
dan komt de Rabobank ineens met: Meer vlees, meer concurrentie en nog ‘duurzamer’ ook.
Zo is het Theo, liever de onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten van (wal)noten dan de verzadigde en meestal eenzijdige omega 6 vetten van worst, vegaburgers, chips, koek, vlees en vleeswaren.
Overigens heb ik nog nooit iemand de hazelnotenstruiken water zien geven, dat hoeft ook niet. De walnotenbomen uit de omgeving van Grenoble, Dordogne en Corrèze hebben in principe ook geen extra water nodig, maar krijgen dat, afhankelijk van de grondwaterstand en regenval vaak wel om extra mineralen giften bij de wortels te krijgen. Voor de bomen zelf is dat niet nodig, die kunnen zonder extra gift tot 200 à 400 jaar lang noten leveren. Maar dan wat kleiner. Die uit Californië kunnen echter niet zonder kunstmatige aanvoer van water, en horen daar dan ook niet thuis.
Hoe meer noten we eten, des te meer van deze mooie nuttige bomen en struiken er worden geplant.
Hazelnoten doen het hier ook prima, maar we zijn te duur om ze te plukken en niemand wil het risico van vroege nachtvorst nemen, terwijl dat toch heel natuurlijk is, net zoals wisseljaren bij diverse fruitsoorten. We laten het liever over aan de arme plattelandsgezinnen in Turkije waar ook de kinderen nog mee moet helpen om ze met de hand te plukken en te kraken, want de bejaarden klimmen niet meer in die struiken.
Was dat nou?:
‘Hoewel ze belangrijke voedingsstoffen bevatten, zit er ook veel vet in waardoor je ze - volgens de consensus in de voedingsleer - met mate moet eten.’
Veel onverzadigd vet wel te verstaan, het goedgevinkte vet dat volgens hen die de voedingsdienst uitmaken juist zo goed voor ons is. Maar bij gebakken noten verandert dat, dat hoor ik ze niet zeggen. De gezonde vetten veranderen in ongezonde. Hoor net dat het NAP de komende 70 jaar met 1.80 m de hoogte in gaat. Water genoeg, dus dat modieuze zeiken over wie en wat het meeste water verbruikt kan eindelijk stoppen.