De Volkskrant heeft zaterdag 14 november de nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad milieutechnisch gewogen. Dat deed de krant op basis van de bevindingen van het onafhankelijk milieuadviesbureau Blonk Consultants. Conclusie: de nieuwe richtlijnen doen het helemaal niet slecht.

Het advies van de Gezondheidsraad om de vleesconsumptie te verlagen levert de grootste milieuwinst op. De meeste groenten en fruit zijn ook duurzamer dan dierlijke producten. Eet dan wel volgens de seizoenen en kies niet voor kas- of ingevlogen producten met een hoge milieubelasting. Hetzelfde advies geldt voor vis: kies zorgvuldig welke vis je eet. Er is niet genoeg 'wilde' vis op de wereld om iedereen te voeden en kweekvis heeft een milieudruk die vergelijkbaar is met vlees. Blonk ondersteunt dan ook het verlagen van het advies voor 2 vette vissen in de week, naar slechts 1.

De Raad verraste met het advies dagelijks 15 gram noten te eten. Niet alle noten zijn even duurzaam. Volgens de Nederlandse waterdeskundige professor Arjan Hoekstra kosten ze nauwelijks minder water dan vlees. Blonk adviseert pinda's omdat het natuurlijke groenbemesters met een grote oogst zijn.

Zuivel vervangen is niet nodig volgens de Gezondheidsraad. Het advies is: neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt. Bureau Blonk ondersteunt die gedachte omdat vervanging door bijvoorbeeld sojaproducten niet zo veel milieuwinst oplevert volgens het gehanteerde rekenmodel.

Afhankelijk van de 'goede voeding' die we kiezen, is met de nieuwe richtlijnen een milieuwinst van 40 à 50% te halen ten opzichte van ons huidige voedingspatroon.
de Volkskrant - abcCookiewall: Cookies op de Volkskrant | de Volkskrant
Reageer
  • Deel
Druk af