De NOS en de BBC meldden het blijde nieuws vanmorgen vroeg. 'Langer leven dankzij handjevol noten per dag', schrijft de Nederlandse nieuwssite. Nuts 'protect against early death', schrijft de Britse.

Dat betekent dat wie ongezond leeft of een paar andere vergissingen maakt en denkt dat een handje nootjes helpt, er niet beter van wordt
Volgens de BBC leef je al langer met een halfhandje noten - zowel echte noten als pinda's - per dag. Dat zou blijken uit onderzoek van Professor Piet van de Brandt en zijn team van de Universiteit van Maastricht. Het was al langer bekend dat noten beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar nog steeds was niet bekend hoeveel je ervan moet nemen. Dat is nu vastgesteld. Vijftien gram per dag is genoeg. Meer helpt niet. Dat zegt het nieuws van vandaag.

Levensverzekering aan de kant?
Die 15 gram leiden tot een algemene verlaging van de sterftekans met 23% over 10 jaar. Het zou bovendien zorgen voor 45% minder last van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en minder kans op ademhalingsziekten (39%) en diabetes (30%).

Maar helpt zo'n handje nou echt en kun je je levensverzekering aan de wilgen hangen als je noten gaat eten? Nee.

Pindakaas werkt niet
Dat blijkt uit het feit dat pindakaas niet helpt. Ook dat ontdekten de onderzoekers. Volgens hen komt dat door het zout en de transvetten die daarin zitten. Die doen het effect teniet. Dat betekent dat wie ongezond leeft of een paar andere vergissingen maakt en denkt dat een handje nootjes helpt, er niet beter van wordt. En toch denken we sinds vanmorgen dat we wel heel veel minder kans op Alzheimer hebben door een handje nootjes.

Gevarieerd - mét nootjes - en weinig bewerkt eten vergroot je kans op een langer leven. Een handje nootjes om andere zonden en onhandigheden te corrigeren niet. Het is maar dat je het weet: voedsel is geen pil. Wie rookt en bakken gezouten pistachenootjes eet, kan dit onderzoek alvast op zijn buik schrijven.

Fotocredits: When nuts go bad, frankieleon
Dit artikel afdrukken