Vis en zeevruchten zijn gezond en in alle voedingsrichtlijnen is minstens één keer per week vis eten aanbevolen. Toch daalden de vis- en zeevruchtenverkopen in West-Europa over de periode 2011-2016 ruim 5%. Dat stelde marktonderzoeksbureau Euromonitor vast. In gewicht liep de gemiddelde consumptie 2011 en 2016 terug van 9,7 kilo naar 9,2 kilo per Europeaan.
Dat ligt volgens Euromonitor aan "een gebrek aan kookvaardigheid en terughoudendheid om maaltijden uit rauwe ingrediënten te bereiden." Ook de relatief hoge prijs - of in ieder geval de perceptie dat vis duur is - en beperkte beschikbaarheid remmen de vraag. Verpakte en kant-en-klare visbereidingen verdringen de verse vis, schrijft FoodNavigator.
In 2016 ging er wereldwijd 102 miljoen ton verse vis en zeevruchten over de toonbank. Europa consumeert daarvan 6% (5,8 miljoen ton). Pacifisch Azië, de moderne naam voor 'het Verre Oosten', neemt met een ruim zesmaal zo grote bevolking 78% voor zijn rekening.
FoodNavigator - Why are sales of fresh fish and seafood floundering in Europe?
Dat ligt volgens Euromonitor aan "een gebrek aan kookvaardigheid en terughoudendheid om maaltijden uit rauwe ingrediënten te bereiden." Ook de relatief hoge prijs - of in ieder geval de perceptie dat vis duur is - en beperkte beschikbaarheid remmen de vraag. Verpakte en kant-en-klare visbereidingen verdringen de verse vis, schrijft FoodNavigator.
In 2016 ging er wereldwijd 102 miljoen ton verse vis en zeevruchten over de toonbank. Europa consumeert daarvan 6% (5,8 miljoen ton). Pacifisch Azië, de moderne naam voor 'het Verre Oosten', neemt met een ruim zesmaal zo grote bevolking 78% voor zijn rekening.
Kan jij die Euromonitor? Is die betrouwbaar?
Verse vis op de markt is inderdaad veel goedkoper dan verpakt in de winkel. Als de visboer hem (gratis) voor je schoonmaakt is er weinig moeilijks aan, helemaal als je een recept bij zoekt.
Het past niet meer in de haasthaasthaast drukdrukdruk maatschappij waar alles snel en simpel moet gaan. Tijd om naar de markt te gaan is er niet. Ouders leren hun kinderen weinig 'echt' koken zo. De supermarkten en levensmiddelenfabrikanten vinden dat alles dikke prima, meer omzet voor hen.
#2 Otto, niet helemaal mee eens, doorgaans is verse vis (netto vlees gewicht) een stuk duurder..
Kleintjes soms in een zak van 3 kilo voor een spotprijsje..
1. Kop moet zijn: 'Jonge' Europeanen; maar dat is niet nieuw.
Zelfs de jonge 'slimme' chefs maken zelf hun vis niet schoon, maar zetten wel nep op de kaart 'dagprijs'; vraag maar eens of je de mooie grote tong mag zien voor je hem definitief bestelt;
"Onze chef heeft ze vanmorgen al allemaal gefileerd..". Dus zelf een mooie tong op je bord fileren is ook passé. Nog afgezien van het feit dat ze er geen borden meer voor hebben.
2. Vis verkopen is een vreemde zaak; de kosten worden bepaald door; kostprijs vis, kostprijs 'totale fin. infra' en... kosten schoonmaken. Vissen worden bijna zonder uitzondering 'vuil' gewogen, omdat ze zo, liggend in ijs, hun smaak beter behouden. Op scholfileetjes in een plasje na...
Afhankelijk van de vis is het netto vleesoverschot soms relatief klein.
Stel je voor dat kip 'vuil' verkocht wordt; toch was dat vroeger op de markt normaal. Niemand kost een kip-filetje of kippenhaasjes.. Men bereide de hele kip zelf . Over duurzaam gesproken..
De smaak van verse vis (vers: ook een probleem..) is beter dan van 'kapitein iglo', en die laatste zal beslist goedkoper zijn.. Ook de door betere recycling van het afval tot 'Garfield Zeebanket'.
Ik maak alle vis zelf schoon; ook sardienen. Maar ben overtuigd dat ook bij verse sardienen jonge vrouwen (mag dat ?) stuiten op enge vieze dingen binnenin, die hun appetijt op voorhand elimineren. Ik heb eens gevraagd aan een visboer waar het altijd druk is: "Waarom geef je mij geen korting ? ' Ik bepaar jullie geld !" En het bespaart mij vlees, omdat sommige jonge visverkopers soms een schar of schol zowat in twee snijden.
Een maand terug, zelfde markt, zag ik een vrouw sip kijken, - die een kilo slip(b)tong bestelde en liet fileren -, naar een plastic zakje met wat trieste fileetjes. "Oei, als we daar met z',n allen maar genoeg aan hebben." Ook kleine tong doet aan het kraam al gauw 9- 10 euro per kilo 'vuil'.
Wij bakken ze in hun geheel, fileren ze op bord, en zuigen de graatranden af; afhankelijk van het seizoen 4-5 per man. Worden 's nachts gevangen..
3. Het is van belang als je vis zelf schoonmaakt dat je, weet wat je koopt.
Vrijdag j.l. 'Wat een mooie dikke pladijs" zegt een dame. Ik heb ze in de waan gelaten, net als de visboer; op dit moment zijn ze mager, maar.. ogen dik door de soms zeer grote 'kiet' of kuit er in. Wij eten die op als het moet, maar hebben toch veel liever een vlees-pladijs; dus nu geen pladijs.
Vermoed dat als jongeren ook dit 'vieze enge orgaan' zien, ze een dégoût van de vis krijgen.
Conclusie:
Voor de gemiddelde moderne burger zijn de in karton verpakte vierkante stukje smaakloze vis zonder graten, de beste oplossing.
Die zijn een mooie verse vis niet eens meer waard.