De beroepsfederatie van slachthuizen Febev "klaagt zelf dierenleed aan", schrijft De Morgen. Nadat gisteren Animal Rights nieuwe beelden naar buiten bracht van wantoestanden in een runderslachterij, wijst Febev op de "commerciële druk als reden voor normvervaging". In België steeg de productie van rundvlees de afgelopen jaar met 30.000 ton (tot 280.000 ton vorig jaar). Veel van dit vlees is voor de export bestemd. De snelheid en productiedruk zijn volgens Febev reden dat er normvervaging optreedt. "Mensen op de werkvloer zijn niet altijd bewust van het belang van dierenwelzijn. Dat is een probleem, zo weten we", zegt woordvoerder Yannick Hindryckx. “Wat daartoe bijdraagt, is het probleem om personeel aan te werven. Bij veel buitenlanders en interimmers staat dierenwelzijn niet hoog op de lijst.” Febev gaat voorbij aan het feit dat het slachthuis van Izegem niet met buitenlanders of uitzendkrachten werkt, merkt De Morgen op.
In HLN reageert eigenaar Louis Verbist "geschokt" op de beelden én de gevolgen ervan: de sluiting van zijn slachthuis en het afhaken van supermarktketen als Delhaize. Volgens Verbist komt het gemiddeld "een keer of tien per week, op een totaal van 400 dieren we per week slachten" voor dat een dier onwillig is.
De Morgen - Vleessector klaagt zelf dierenleed aan
In HLN reageert eigenaar Louis Verbist "geschokt" op de beelden én de gevolgen ervan: de sluiting van zijn slachthuis en het afhaken van supermarktketen als Delhaize. Volgens Verbist komt het gemiddeld "een keer of tien per week, op een totaal van 400 dieren we per week slachten" voor dat een dier onwillig is.
De afgelopen tijd zijn zo'n 100.000 Hollandse runderen meer naar het slachthuis gegaan in een gesubsidieerde poging om onder het fosfaatplafond te blijven.
En nu gaat er dus in België weer een slachthuis dicht.
Dat roept de vraag op hoe het zit het met de productiedruk in Hollandse slachterijen:
In België een goede 10% extra slachtingen. Zijn Nederlandse slachters zoveel beter stressbestendig onder met 40% opgevoerde bandsnelheden?
Immuun voor normvervaging, geen "buitenlanders en interimmers" in Hollandse abbatoirs?
Hoe zit het met die toegezegde camera's, dat tot niets verplichtende vrijwillige NL-cameratoezicht?
En hoe staat het inmiddels met die 25% door de NVWA geconstateerde incorrect bedwelmde kippen?
P.S.: Na misstanden aanvankelijk ontkend te hebben, bagatelliseert Verbist de wantoestanden op zijn slachterij op zodanige wijze, dat de autoriteiten eens serieus zouden moeten overwegen of dit heerschap niet a la Straathof voor het fokken van varkens, een beroepsverbod dient te krijgen om ooit nog leiding te geven aan een slachterij, of zelfs überhaupt ooit nog bij slachten betrokken te zijn.
Jack van Messel beschreef op Foodlog treffend het fundamentele houdingsvraagstuk dat steeds opnieuw blijkt te spelen:
"Wie weet wat routinematig doden met een mens doet, weet dat je het onvermijdelijke afstompingsproces moet beheersen en waar nodig omkeren."
Beste Dick.
Van die 100000 koeien is het grootste gedeelte levend geëxporteerd naar slachterijen in Duitsland en België.
Hier is practisch niet onder meer druk geslacht.
Edwin, ik begrijp dat van de Riet van de COV er naast zit, of verkeerd geciteerd werd door de NOS?
""Het is fors drukker op dit moment, we doen er alles aan met onze slachterijen om het aanbod van melkvee zo goed mogelijk te verwerken", zegt Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV. Op dit moment worden er veertig procent meer koeien geslacht dan normaal.
"Waar we normaal gesproken zo'n 550.000 per jaar slachten, denken we dat er nu zo'n 100.000 bij komen, maar dat gebeurt allemaal binnen een half jaar, dus dat betekent zo'n veertig procent extra productie voor de slachterijen."
De MAKRO neemt een koen besluit, en stopt leveringen van terrorslachthuis Izegem de dag nadat dat slachthuis gesloten werd...
"Verrassing:// de biefstuk bij Delhaize komt nog steeds van Verbist"
"Winkelketen Delhaize schaart zich achter het protest van Animal Rights tegen de slachtpraktijken in Izegem. Het contract met de firma Verbist wordt meteen stopgezet. Maar welke andere slachthuizen nemen de productie over? Het antwoord is nogal verrassend: die van Verbist zelf.
Delhaize verdeelt de vrijgekomen productie over vier slachthuizen: Hemelaer, De Roy, Lansiers en Veviba. Die laatste twee maken deel uit van, jawel, Groep Verbist. Hetzelfde bedrijf, dezelfde aandeelhouders.
"Maar bij die laatste twee zijn geen inbreuken vastgesteld", benadrukt Roel Dekelver van Delhaize. "Wij hebben voor alle zekerheid nog extra controleurs gestuurd."
Ook Colruyt heeft de samenwerking met het omstreden slachthuis stopgezet. Op de vraag van bij welke slachthuizen het rundvlees dan wel mag komen, moest de woordvoerster het antwoord schuldig blijven.
"We geven geen namen mee van de slachthuizen waarmee we werken, net zoals we de leveranciers van onze private labels niet vrijgeven. Wat ik wel kan zeggen, is dat we in België met zo'n 25-tal slachthuizen werken, voor al ons vlees of gevogelte. Het feit dat we nu niet meer met het slachthuis uit Izegem werken, wordt opgevangen door de andere slachthuizen waar we wel nog mee werken."
Tot zover de transparantie en fake damage control-berichten van AH/Delhaize en de
traceability bij Verbist's Veviba...
En nu maar weer afwachten wat de effecten zijn van de dus gewoon doodleuk naar andere Verbist-slachterijen verplaatste productie, met de dientengevolge weer verhoogde bandsnelheden en normvervaging door verhoogde werkdruk, of van dat "Bij veel buitenlanders en interimmers staat dierenwelzijn niet hoog op de lijst."