De beelden zijn gemaakt in een slachthuis van de groep Verbist in Izegem. Te zien is hoe runderen met stokken en stroomstoten bewerkt worden en deels niet of onvoldoende verdoofd worden geslacht. Animal Rights wil dat het slachthuis onmiddellijk sluit en start een petitie.
De Belgische minister van Dierenwelzijn Ben Weyts reageert "onthutst" op de beelden: "De weg naar meer dierenwelzijn is verdomd lang. We hebben de lat veel hoger gelegd.” Daarbij doelt hij op de maatregelen die hij trof nadat Animal Rights in maart beelden naar buiten bracht van een varkensslachthuis in Tielt. “Het schandaal in Tielt moet een louterend moment worden voor de volledige sector”, zei hij destijds. Om daar nu in De Standaard aan toe te voegen: "Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat we het niet menen of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het voelen. De inspectiedienst is verdubbeld, die mensen gaan nu aan de slag. Maar ook al besparen we bij de Vlaamse overheid op personeel, ik wil nog extra personeel inzetten. Om wie dierenwelzijn met de voeten treedt, het echt te laten voelen."
Vanochtend is de Inspectie Dierenwelzijn bij het slachthuis. Welke maatregelen er getroffen worden, wordt later bekend.
Verbist slacht vooral Belgisch Witblauw-runderen, meldt de NRC. Het vlees wordt onder meer verkocht bij de Belgische supermarktketen Delhaize, Colruyt en Carrefour, en ook bij de Nederlandse groothandel Makro. Delhaize heeft al laten weten de samenwerking met het slachthuis stop te zetten. Dat deed die supermarktketen ook toen Animal Rights eerder dit jaar beelden naar buiten bracht van het varkensslachthuis in Tielt.
Schokkende beelden uit slachthuis Izegem - 4' from Animal Rights on Vimeo.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Minister Ben Weyts heeft het slachthuis in Izegem met onmiddellijke ingang gesloten, meldt DeMorgen in een update.
De minister besliste om het slachthuis van de groep Verbist in het West-Vlaamse Izegem te sluiten op basis van het beeldmateriaal van dierenrechtenorganisatie Animal Rights en de eerste vaststellingen van de Inspectie Dierenwelzijn, die dinsdagochtend op controle ging. De problemen situeren zich vooral op het vlak van de infrastructuur voor de dieren, en er is ook een duidelijk gebrek aan "dierenwelzijnsbesef" bij de medewerkers, zegt woordvoerder Tiebout.
Het slachthuis wordt nu verzegeld. Wanneer het bedrijf aan de wettelijke vereisten voldoet, kan het wel weer open, zegt de woordvoerder nog.
De diermishandeling zit als het ware in de bouw van dit slachthuis ingebakken.
En dat moet dan ook nog voor "premium" doorgaan, mogelijk zelfs nog met dierwelzijnsster.
"De lekkerste stukjes Belgisch rund, kalf en varken". Zum Kotzen!
Het wordt na dit zoveelste schandaal toch werkelijk een keertje tijd dat ook zo'n "Koninklijk" AH zijn verantwoordelijkheid neemt voor de wijze waarop de dieren geslacht worden waarvan ze het vlees in de schappen legt. Aan dit soort structurele terminale dierkwellerij wil toch niemand meebetalen?
Al was het maar enkel en alleen in het pure & kale eigenbelang van de supers en de vleessector:
Het zou me niet verbazen als klanten dit soort repeterende wansmakelijke mosterd-na-de-maaltijd gedrag niet langer pikken.
Het kan ook niet langer zo blijven dat dit soort misstanden zelfs inspecties blijft ontgaan, en er bij herhaling clubs als Animal Rights nodig zijn om dit soort wantoestanden aan te kaarten.
Waarbij de eindverantwoordelijken dan ontkennen van de situatie op de hoogte te zijn, of
- een half jaar na dat "louterende" Tielt - zelfs misstanden in zijn slachterij ontkent.
Er zit duidelijk iets fout in deze sector. Goed fout.
P.S.:
Makro: "van stal tot steak, de strengste controles", "strengste normen"', "diervriendelijk geslacht".
Hoeveel lozer kunnen woorden nog zijn...
Dick B, ben het niet vaak met je eens, deze keer voor 100%. Ik word ziek van de loze kreten van de grote spelers (slachthuizen en retailers) als het dierwelzijn betreft. Het enige wat ze doen is 'damage control'. Inderdaad: zum kotzen. Omzet en marge op 1 en 2. Dierwelzijn op de allerlaatste plek. Ik schaam mij voor mijn sector.
Lees Jack van Messel over het fundamentele houdingsvraagstuk.
"Wie weet wat routinematig doden met een mens doet, weet dat je het onvermijdelijke afstompingsproces moet beheersen en waar nodig omkeren."
Voor dat laatste zou je kunnen denken aan verplichte cursussen bewustwording dierwelzijn voor al het slachthuispersoneel en verplichte psychologische tests voor nieuwe (ook tijdelijke) werknemers.
Jack #3, ik zag beesten aan het werk met dieren, maar jij ziet dat scherper dan ik.
Zou je de lezers toch van een paar van die zaken door je deskundige commentaar op de hoogte willen stellen?