Geen kok geeft het graag toe, schrijft NPR, maar de magnetron heeft een revolutie veroorzaakt in de keuken. Het snelkookapparaat voor de thuiskok is zojuist 50 jaar oud geworden. In augustus 1967 bracht de firma Amana het eerste consumentenmodel in de VS op de markt, voor $495. Het verhittende effect van de hoogfrequente straling werd al in de jaren veertig toevallig ontdekt door ingenieur Percy Spencer, die in de Amerikaanse defensie-industrie werkte. Hij wekte radargolven op met een elektronenbuis en voelde hoe een reep chocola in zijn borstzakje smolt. Spencer ontwikkelde een enorm apparaat voor kombuizen en restaurantkeukens, dat in 1954 al op de markt kwam. De uitvoering voor in de keuken thuis liet nog 20 jaar op zich wachten. Aanvankelijk bleven hoge verkoopcijfers uit vanwege de hoge prijs. Vanaf 1971 daalden de prijzen en stegen de verkopen en de mogelijkheden van de oven.

De magnetron roept nog altijd angst op. Het apparaat zou voedsel 'stukmaken'. Wetenschappers zeggen keer op keer dat zulke gedachten nergens op gebaseerd zijn.
NPR - 3 ... 2 ... 1 ... Beeeep! Your Microwave's 50th Anniversary Is Ready
  • Deel
Druk af