Geen kok geeft het graag toe, schrijft NPR, maar de magnetron heeft een revolutie veroorzaakt in de keuken. Het snelkookapparaat voor de thuiskok is zojuist 50 jaar oud geworden. In augustus 1967 bracht de firma Amana het eerste consumentenmodel in de VS op de markt, voor $495. Het verhittende effect van de hoogfrequente straling werd al in de jaren veertig toevallig ontdekt door ingenieur Percy Spencer, die in de Amerikaanse defensie-industrie werkte. Hij wekte radargolven op met een elektronenbuis en voelde hoe een reep chocola in zijn borstzakje smolt. Spencer ontwikkelde een enorm apparaat voor kombuizen en restaurantkeukens, dat in 1954 al op de markt kwam. De uitvoering voor in de keuken thuis liet nog 20 jaar op zich wachten. Aanvankelijk bleven hoge verkoopcijfers uit vanwege de hoge prijs. Vanaf 1971 daalden de prijzen en stegen de verkopen en de mogelijkheden van de oven.
De magnetron roept nog altijd angst op. Het apparaat zou voedsel 'stukmaken'. Wetenschappers zeggen keer op keer dat zulke gedachten nergens op gebaseerd zijn.
NPR - 3 ... 2 ... 1 ... Beeeep! Your Microwave's 50th Anniversary Is Ready
De magnetron roept nog altijd angst op. Het apparaat zou voedsel 'stukmaken'. Wetenschappers zeggen keer op keer dat zulke gedachten nergens op gebaseerd zijn.
Theo, ik zou zeggen: twijfelen mag, moet en is gezond. Zekerheid, daarentegen, is de pest
Nooit de behoefte gehad om zo’n doos aan te schaffen. Niet echt uit angst. Meer uit het gevoel niet te weten waarom het ook maar iets positiefs aan het leven zou toevoegen. Misschien dat angsten bij sommigen te maken hebben met groter verlies aan voedingsstoffen dan bij traditionele warmtebronnen?
Die angst is niet onterecht want in broccoli verdwijnt door microgolven 97% van de anti-oxidanten, door conventioneel koken 47%, door hoge druk koken 47% en door stomen slechts 11%.
Knoflook 1 minuut verhitten vernietigt alle antikanker eigenschappen. In een gewone oven duurt dit wel 3 kwartier. Moedermelk even opwarmen heeft een verwoestende werking op de eiwitten. Er is dus wel ‘iets’ aan de hand met deze wijze van verhitten.
De angst kan ook te maken hebben met toxische chemicalieën zoals BPA, PET, dioxinen in het plastic dat vooral magnetron-kost altijd omhult en je het eten er in moet laten tijdens het verhitten. Daardoor emigreren de hormoonverstoorders hierin tot wel 55-voudig meer in het voedsel dan tijdens bewaren op kamertemperatuur.
De klassieke magnetronangst is geen angst die nergens op is gebaseerd zoals veel wetenschappers niet moe worden te verkondigen. Maar hebben die dan al het gelijk van de wereld als anderen juist het tegenovergestelde beweren? Er is groeiend bewijs dat magnetron-syndroom en electro-hypersensiviteit (EHS) een echte ziekte is. Veroorzaakt door blootstelling aan electro magnetische velden. Maar omdat lang niet iedereen hier last van heeft worden deze klagers door de medici voor wie dit alles te moeilijk is en om er vanaf te zijn in de modeziekten hoek gegooid. Bij de gluten-klagers, premenstrueel-syndromers, chronisch vermoeidheid-syndromers, bekken -instabielen, fibromyalgisten, RSIdioten en andere ‘aanstellers’.