De Duitse minister van landbouw Christian Schmidt komt terug op zijn streven naar een verbod op vleesaanduidingen voor vegetarische producten. Volgens het Duitse vakblad LebensmittelZeitung staan er in de voorstellen voor nieuwe regelgeving geen regels meer voor de naamgeving van vegetarische en veganistische producten. Meerdere partijen hadden ook al aangegeven dat zo'n verbod wettelijk niet mogelijk is.
Ook de Nederlandse minister Edith Schippers van Volksgezondheid liet eerder weten dat ze een dergelijk verbod niet nodig vindt, zolang de verpakkingen maar duidelijk maken dat het product geen vlees bevat. In Nederland hebben consumenten sowieso niet zoveel moeite met productnamen van vegetarische producten. "Door voedsel zo te juridiseren maakt de overheid het ingewikkelder voor de ondernemer, terwijl de consument het probleem niet ziet", zegt Marc Jansen, directeur van supermarktkoepel CBL vandaag in De Volkskrant.
Distrifood - Geen verbod op vegetarische schnitzel - Distrifood
Ook de Nederlandse minister Edith Schippers van Volksgezondheid liet eerder weten dat ze een dergelijk verbod niet nodig vindt, zolang de verpakkingen maar duidelijk maken dat het product geen vlees bevat. In Nederland hebben consumenten sowieso niet zoveel moeite met productnamen van vegetarische producten. "Door voedsel zo te juridiseren maakt de overheid het ingewikkelder voor de ondernemer, terwijl de consument het probleem niet ziet", zegt Marc Jansen, directeur van supermarktkoepel CBL vandaag in De Volkskrant.
Zal mij een worst wezen wat ze met de schnitzel doen, maar kip is kip, komt van de kip en niet anders.
Hoofdzakelijk gezever, vind ik. En arbitrair ook, want waar de vleesindustrie zich opwindt over kip van de Vegetarische Slager heb ik de fruitindustrie nooit horen klagen over de kersen, bananen, perziken, bramen en aardbeien van Haribo. En dat terwijl de fruitindustrie goed af zou zijn als er geen snoep verkocht mocht worden.
Het wordt filosofisch spannend wanneer die kweekvleesproductie een beetje op gang komt. Een stuk echt vlees (biologisch gezien) opgekweekt uit de stamcellen van een kip, mag je dat kippenvlees noemen? Het vlees is nooit echt kip geweest.
Eindelijk begint het door te dringen dat dit een absolute non discussie is. Laten we verder geen aandacht meer aan die flauwekul besteden.
Ben het met Jos#3 eens, maar wil toch een beetje begrip tonen...
Ik kwam onlangs een voor vegetariërs sympathieke stelling tegen vanuit de visie van een vleeseter.
“Het is opvallend dat veel vegetariërs in hun aversie tegen vlees een gedrag tonen dat lijkt op een fobie, zoals je ook aantreft bij plein- en smet-vrees. Aanraken en zien van een stuk bebloed vlees, roept afkeer, walging en soms zelfs kokhalzen op.
Zoals sommigen ook niet een bloederig verhaal van een operatie kunnen aanhoren.
Eigenlijk is het positief, dat men die fobie, bewust of onbewust, koppelt aan de overtuiging een beter mens te zijn dan vleeseters, door het bezit van menselijke gevoelens en cognitieve eigenschappen op dieren te projecteren, en zo hun gedrag voor zichzelf acceptabel te maken. Die visie en overtuiging helpt hen hun fobie tegen vlees te hanteren.”
Kijk, als je het zo stelt, kan je moeilijk als vleeseter, zoals ik, bezwaar maken tegen het hanteren van vlees-namen en -begrippen voor gemodificeerde groente en granen door vegetariërs.
Wel vind ik dapper met een slagersmes zwaaien en een met rode bietensap bespat schort dragen, dan wel weer iets te ver met je fobie gaan….
;-)
Wat als.... ik mijn varkenskoteletje ga verpakken en het een broccoli-stronk noem?
(met op de voedingswijzer verwijzend dat dit product dierlijk eiwit bevat)
Mag dat dan ook?