Zeventig dierenartsen hebben zich verenigd onder de naam The Caring Vets en krijgen van de NRC ruimte voor een ingezonden brief. Daarin schrijven zij dat dierenartsen zich moeten verzetten tegen misstanden in de intensieve veehouderij, waaronder slachthuizen. Ze zijn bezorgd over de "goedkope bulkproductie” van vlees die leidt tot "een ernstige aantasting” van dierenwelzijn. De publicatie in de NRC volgt op een reconstructie in de krant van afgelopen weekend van misstanden die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al vele jaren zou toestaan in slachthuizen. De reportage leidde inmiddels tot Kamervragen. Op Foodlog ontstond een felle discussie over de objectiviteit van de reportage. De NRC meldt in dit nieuwe artikel dat enkele dierenartsen van de NVWA zich kort voor publicatie van de open brief van The Caring Vets hebben teruggetrokken van ondertekening. Zij zouden vrezen dat ondertekening hun positie binnen de Autoriteit in gevaar brengt.
NRC - Dierenartsen roepen op tot verzet tegen misstanden in veehouderij
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat in één weekend bijna 2% van de Nederlandse veterinairen zich op deze manier uitspreekt is veelzeggend. Evenals het terugtrekken van NVWA-dierenartsen, zelfs na het breken van de stilte door collega Blom.
Eigenlijk verwonderlijk dat dat nu pas gebeurt:
de Europees vastgestelde elementaire aspecten van dierwelzijn worden
in de intensieve veehouderij al decennia met voeten getreden, wat de heer
Scholten van WUR Animal Sciences ook moge beweren,
als zou Nederland aan de top staan qua dierwelzijn.
Tekenend, dat de heer Martin Scholten na meer dan een jaar nog steeds zijn
welzijnsclaims niet heeft onderbouwd.
Dick, ik denk dat wat het zegt ongeveer zo gezien moet worden.
Dit gaat over een knop die omgaat: geen vlees meer eten. Ook ik voel dat steeds sterker, al heb ik geleerd door heel wat emoties heen te kijken. Het zijn moralen en gevoelens.
Dick V, je hoeft niet door emoties heen te kijken. Dat er meerdere uitwassen op veehouderij- en slachterijgebied zijn is duidelijk. Die benoemen is zeker noodzakelijk. Dat er bij de houderij zaken misgaan is deels gevolg van de houderijsystemen, maar vooral ook het gevolg van de economische malaise waarin boeren gedreven worden. Echter, bij de slachterij zijn de uitwassen geen gevolg van niet de financiele mogelijkheid hebben de slachtlijn zo te regelen dat diervriendelijkheid verzekerd is, maar vooral van de regelgeving die te vrijblijvend is, de te ontoerijkende controle, met daarnaast de opdracht/plicht tot winstmaximalisatie door de bestuurders.
Wanneer het houden en slachten van dieren moreel aanvaardbaar voor onze samenleving gebeurt, wat zeker mogelijk is, hoef je je stukje vlees niet te laten liggen, het andere uiterste.
Ik eet ook al tijden steeds minder vlees, Dick. Een individuele keuze.
Dat betekent niet dat dieren niet fatsoenlijk gehouden en geslacht zouden dienen te worden, en al helemaal niet dat een instantie als de NVWA een consciëntieuze controleur op deze wijze aan de kant kan zetten, en dat dan vervolgens met vereende krachten met Klijnsma onder de pet kan houden.
Dit gebeuren roept associaties met de NZa-medewerker die tot zelfmoord werd gedreven.
Zometeen Kamervragen. Ben benieuwd hoe van Dam dit denkt te pareren.
P.S.: Heb jij de heer Martin Scholten nog wel eens gevraagd om op de vragen te reageren?
Of wordt de heer Scholten de zoveelste bobo die een knuppel in het Foodlog-kippenhok mag werpen om zich vervolgens schielijk terug te trekken als er om onderbouwing van zijn "Nederland is top qua dierwelzijn"-beweringen gevraagd wordt, en er mogelijk minder makkelijke dierwelzijnsvragen gesteld worden?
Lijkt me geheel niet irrelevant in de nu ontstane situatie en discussie.
Hans Johan, in grote processen is de kans op fouten kleiner, maar zijn de aantallen van missers groter. Ook in de kleine processen gaat het mis, hoewel allround ambachtslieden fouten doorgaans het beste en snel op kunnen lossen.
Je moest eens weten hoe soms dieren uit de natuur - koeien die een gelukkig leven hebben gehad - aan hun einde komen (ik ken scènes met geweer en al). Je kunt daar je ogen voor sluiten, als je vlees wilt blijven eten. Uiteraard.
In Frankrijk is L214 begonnen bij de kleine ambachtelijke slachthuizen waar het nog ging zoals vroeger. Dat dacht tenminste iedereen die er verder ook maar niet ging kijken. Hele bergen Fransen denken dat je zulk vlees moet kopen omdat het van de 'goeie slager' is. Inmiddels weten ze daar beter. Bij ons richten zich de gevoelens tegen industriële slacht omdat Nederland heeft geëxcelleerd in opschaling en cleane grootschaligheid.