Waarom gaat de consument eigenlijk niet naar de boer, cq. naar de boerenwinkel? Dan houdt de boer er veel meer aan over. Merkwaardig dus dat Van Doesburg 'dwang' verwacht van de consument. Ik zou overigens wel 'ns willen wie de consument heeft verteld dat hij opeens 'lokaal' wil.
Nederlandse supermarkten zullen door klanten gedwongen worden meer lokaal in te kopen, verwacht Arie van Doesburg van handelsbedrijf Jaguar. Hij sprak op het Verscongres op Fresh Rotterdam. Ook bureau AC Nielsen voorziet een groei van lokale inkoop. In Engeland en Frankrijk is lokaal inkopen al veel verder, maar men verwacht dat de trend ook in Nederland doorzet.
Als supermarkten meer lokaal willen inkopen zou dat kunnen betekenen dat telers betere prijzen kunnen vragen. Van Doesburg noemde ook nog het probleem dat Nederlandse supermarkten slordig zijn in de herkomstaanduiding. Daar zou het begin van de bewustwording moeten beginnen.
bron: Agrarisch Dagblad met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Naar het schijnt, komt ook Unilever binnenkort met Streekproducten.
Wordnapping gaat vast een gouden toekomst tegemoet. AH zal nl. niet lang wachten om met z'n eigen streekproducten te komen. Daarmee komt dan weer een abrupt einde aan het ambachtelijke en boeren nepstreekproduct. Zonde eigenlijk, maar wat wil je ook.
Precies, als de consument streekproduct wil, dan krijgt-ie dat, zeker als de consument niet zo'n duidelijk beeld heeft van wat een streekproduct eigenlijk is. Dan krijgen voedingsmiddelenindustrie en supermarkt alle ruimte om met hun eigen streekproducten te komen. Op die manier worden Australian chocolaatjes ook opeens een streekproduct!
Lizet, te melden valt dat een prominent lid van een organisatie die zich met goede voeding bezighoudt - namen doen er nu nog even niet toe - de Australian-case heeft opgepakt. Om die waanzin tegen te gaan.
@Dick, Toch niet een van "De Dames" zoals jij ze altijd noemt?
Ik verwacht dat de Nederlandse consument niet in de streeknep als middel tegen de klimaatverandering trapt. Lokale productie en distributie KAN maar HOEFT NIET brandstofzuiniger te zijn. Er zal een kilometerheffing en verdere benzinebelasting komen, wordt al gesuggereerd door de regering. Een CO2-heffing is het meest heldere en directe systeem om de CO2-uitstoot te beperken/te compenseren. Het loont dan om de productie + distributie efficiënter te maken, wat de bedoeling is. De consument heeft geen zin om via weer een symbool op verpakkingen de wereld te gaan redden, zeker niet als die wereld warmer wordt en dus al tot minder stookkosten en nog betere groenteproductie in het Westland leidt.
Overigens is het maar de vraag of we over tien jaar nog steeds nodig vindne om CO2 te beperken.
Lokale productie omdat we terug willen naar Wim Sonnevelds dorp, zal denk ik maar een tijdelijke trend zijn. Inderdaad, in plaats van Australian krijg je dan Haarlemsche Oerchocola of zo.
Lijkt me in deze discussie goed ook nog eens effe naar Foodlog-discussies uit het verleden te verwijzen:
Lokale producten in je supermarkt? Wat mij betreft niet, waarin Dick een interessant lijstje aan argumenten opsomt,
Duurzaam eten: wat een water en vierkante meters!
Ik gebruik uit deze thread nog regelmatig dit legendarisch-hilarisch citaat van Eric Ottevanger in groepen:
" Ik word een beetje opstandig van dit soort berichten. Meer streekproducten eten? Mij best, ik eet mijn pasta's dan wel in Italië, mijn rijstgerechten in China, Thailand en Indonesië..."
Ik sta niet achter deze argumentatie van Eric, maar vind 'm nog steeds leuk.
Overigens, waarom maken we hier niet een case van?
Geef ik daarnet 'foodmiles' in in Google, staat Foodlog daar bovenaan te pronken. Kan een geo-verschijnsel zijn.