Een experiment. Mijn stemverklaring. Ben benieuwd of de dames en heren die dit log terroriseren het initiatief volgen. Belgie doet er, excuseer, maar even het zwijgen toe. Waar, stemt u op, woensdag? Op wie?
Ik ga voor het eerst van mijn leven GroenLinks stemmen. Niet dol enthousiast, maar omdat in een van de gratis krantjes vanochtend in de trein stond dat GroenLinks boerderijen in en om de stad wil. Dat wil ik al zo lang, hehe.
Vervelend is wel dat GroenLinks ook tegen varkensflats is. Typisch stadse afkeer. Varkensflats zijn niet bezwaarlijker dan varkensloodsen met alleen begane grond, en waarschijnlijk beter.
Ander bezwaar tegen GroenLinks: stadsboerderijen moeten – vindt GroenLinks – gesubsidieerd worden. Hou daar nou eens mee op. Hou toch op met geld geven. Doe liever wat aan de beklemmende, alles beperkende regels. Maak het boeren en idioten als ik makkelijker; moet je eens zien wat er dan gebeurt. De kwaliteit en verscheidenheid van voedsel, het zal me een feest worden.
Als het maar niet gesubsideerd wordt. Dan wordt het niks, Femke Halsema in de grote stad..
Maar ik stem er op, omdat ik varkens wil gaan houden in het Oosterpark (Amsterdam) en de schillenboer in ere ga herstellen, ongesubsidieerd.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter, wat ga je met die varkens doen?
Eens trouwens met het afschaffen van gesubsidieerde 'zorgboerderijen'. Alsof boeren zo'n 'oud-hollandsch' ambacht is, met van die leuke mannetjes met een petje op.
Boeren is serieus. Ze moeten echt zijn en goeie spullen verbouwen en verkopen. Direct aan de consument: smaak voor een nette prijs. Ik had vanmiddag een groep bankiers onder mijn hoede die iets weten van landbouw en ze wisten het: een boer krijgt zo'n 2-4% van een gewoon industrieel voedingsproduct zoals je het aan de kassa bij AH, Lidl of de Aldi afrekent.
Kansen te over dus om een beter product voor een betere prijs te leveren.
Kijk naar de Lindenhoff. Een typisch voorbeeld van een boer die het anders doet. Het hele bedrijf draait om kwaliteit. De betere restaurants doen er inkopen, op zaterdag staan de cabrio's en SUV's in rij om een stukje gasconne ribeye of baambrugs buikspek op de kop te tikken. De hele grachtengordel/oud zuid loopt er voor uit.
En wat verkopen ze? Smaak! Geen biologische feelgood, geen geitenwollen sokken. Natuurlijk, de marketing is dik in orde, ze verkopen ook een stukje status, het is een beleving.
En aan de drukte te zien, subsidie van Femke hebben ze al helemaal niet nodig.
Ben ik nou gek? Ziet geen enkele andere boer dit? Of hebben die niet de middelen om deze kwaliteit te leveren? Of lukt het ze op commercieel vlak niet om zichzelf zo in de kijker te zetten? Of is de markt te klein? Maar als dat zo is, waar is die boer in omgeving Rotterdam die hetzelfde concept neer zet?
Ik wil er wel even op wijzen dat de Lindenhoff ook inkoopt en verkoopt. Het is dus geen ouderwetse boerderij maar ook weer tussenhandel en niet enkel zelf verbouwde groentes, varkens, koeien etc. Verder wil ik me graag aanmelden bij Wouter om een schillen ronde te maken.
Wouter, wat ga je met die varkens doen?
Ik moet noodgedwonen mijn varkens klandestien slachten - ik doe het zo ritueel mogelijk - tot Femke Halsema weer een fatsoenlijk slachthuis (het was er!) in Amsterdam opent.
Femke? Die wil boerderijen voor haar rijke vriendjes. Niet voor beestjes.