Gaia protesteerde in België, nadat de Vlaming Piet Huysentruyt bij 2 levende kreeften de pootjes eraf brak en ze levend op de grill gooide. Wouter Klootwijk liet zien hoe Hollandse wolhandkrabben voor goud geld wereldwijd levend verscheept worden. In Nederland bleef het stil.
Het publiek vond er hier en daar wat van maar bleef tamelijk stil. Wakker Dier vond er helemaal niets van. De PvdD stelde geen Kamervragen en ook de Dierenbescherming was druk met andere dingen. Hoe komt dat?
Functionele pijn
De kreeft van Vlaming Huysentruit haalde het Nederlandse NOS-journaal. Bij RTL Late Night legde dierenkenner Jan van Hooff uit dat we altijd zorgvuldig met dieren om moeten gaan. Ook vissen en kreeften hebben hun biologische bepaalde schrik- en afweermechanismen en de pijn die daar functioneel bij is. Van Hooff keurde Huysentruits brute manier van bereiden zonder doden dan ook af. Hij kreeg bijval van de Amsterdamse topkok Ron Blaauw. Kreeft maak je dood door hem heel snel te klieven, van net achter de kop naar voren.
Parende TV-koks in een kookpot
TV-criticus Jean-Pierre Geelen bekeek alle uitzendingen en vond bij DWDD nog twee koks die levende krabben koken en daarover kwebbelen alsof het de normaalste zaak van de wereld. Omdat één van beiden aan tafel voordeed hoe krabben - gedurende vele uren - paren, besloot Geelen dat de maat vol was. Hij besloot zijn recensie van een week krabben en kreeften kijken met de woorden: "Ineens schoot mij weer dat recept te binnen voor een stel parende tv-koks in een pot kokend water."
Op Bevrijdingsdag probeerde Wouter Klootwijk het nog een keer met een stukje in de NRC waarin hij de bisque van strandkrabbetjes aan de Noordzee aanbeveelt boven die van kreeft die dan niet meer van ver hoeft te worden ingevlogen. Of kreeften meteen dood zijn als je ze in het kokende water gooit weet hij niet, zegt hij. Van krabben weet hij het wel. Klootwijk: "Of een grote kreeft levend in kokend water gedompeld onmiddellijk dood is, het wordt gezegd maar er wordt over getwijfeld. Bij krabbetjes kun je het goed zien. Op het zelfde moment dat ze in het kokende water vallen zijn ze dood. En kleuren ze rood."
En toch bleef het stil in de Kamer, bij de Partij van de Dieren, Wakker Dier en de Dierenbescherming. In het verleden stelde de PvdD Kamervragen. Nu geen boe of bah. Komt dat omdat kreeften en krabben niet aaibaar zijn en er dus geen eer mee valt te behalen? Of zijn er andere plausibele verklaringen?
Fotocredits: Ocypode ceratophthalma, horned ghost crab, uitsnede, Rushen
Dit artikel afdrukken
Functionele pijn
De kreeft van Vlaming Huysentruit haalde het Nederlandse NOS-journaal. Bij RTL Late Night legde dierenkenner Jan van Hooff uit dat we altijd zorgvuldig met dieren om moeten gaan. Ook vissen en kreeften hebben hun biologische bepaalde schrik- en afweermechanismen en de pijn die daar functioneel bij is. Van Hooff keurde Huysentruits brute manier van bereiden zonder doden dan ook af. Hij kreeg bijval van de Amsterdamse topkok Ron Blaauw. Kreeft maak je dood door hem heel snel te klieven, van net achter de kop naar voren.
Parende TV-koks in een kookpot
TV-criticus Jean-Pierre Geelen bekeek alle uitzendingen en vond bij DWDD nog twee koks die levende krabben koken en daarover kwebbelen alsof het de normaalste zaak van de wereld. Omdat één van beiden aan tafel voordeed hoe krabben - gedurende vele uren - paren, besloot Geelen dat de maat vol was. Hij besloot zijn recensie van een week krabben en kreeften kijken met de woorden: "Ineens schoot mij weer dat recept te binnen voor een stel parende tv-koks in een pot kokend water."
Op Bevrijdingsdag probeerde Wouter Klootwijk het nog een keer met een stukje in de NRC waarin hij de bisque van strandkrabbetjes aan de Noordzee aanbeveelt boven die van kreeft die dan niet meer van ver hoeft te worden ingevlogen. Of kreeften meteen dood zijn als je ze in het kokende water gooit weet hij niet, zegt hij. Van krabben weet hij het wel. Klootwijk: "Of een grote kreeft levend in kokend water gedompeld onmiddellijk dood is, het wordt gezegd maar er wordt over getwijfeld. Bij krabbetjes kun je het goed zien. Op het zelfde moment dat ze in het kokende water vallen zijn ze dood. En kleuren ze rood."
En toch bleef het stil in de Kamer, bij de Partij van de Dieren, Wakker Dier en de Dierenbescherming. In het verleden stelde de PvdD Kamervragen. Nu geen boe of bah. Komt dat omdat kreeften en krabben niet aaibaar zijn en er dus geen eer mee valt te behalen? Of zijn er andere plausibele verklaringen?
Fotocredits: Ocypode ceratophthalma, horned ghost crab, uitsnede, Rushen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat mij vooral verbaast: waarom is de bij in heel korte tijd aaibaar geworden en lukt dat de krab en kreeft niet?
De bij werd zelfs de nieuwe walvis van Greenpeace.
Dick, ik denk dat het onwetendheid is van Marianne en haar stoottroepen. Zelf heb ik met open mond zitten kijken toen die opgevouwen krab in het doosje nog leefde na zijn gedwongen Houdini act.
Wat ook verbijstert, is het het vervoer van voedsel per vliegtuig. Als er iets asociaal is, is dat het wel. Maar iedereen vindt het goed, zelfs Marqt giet er hun gifgroene sausje over heen, net als MVO Nederland die Marqt genomineerd heeft voor een of andere duurzame prijs.
Wat is er met Marqt in dit krabben- en kreeftenverband aan de hand?
Sorry, ik was onvolledig: Marqt laat een deel van hun verse vis en schaaldieren ook invliegen. Schijnt lekkerder te zijn en niemand van de grachtengordel die het door heeft. Nederland is de afgelopen honderden jaren weinig veranderd. Je mocht toen geen slaven houden maar wel transporteren, nu moet je zo duurzaam mogelijk overkomen terwijl je duizenden kgs CO2 de lucht in slingert omdat iets lekker is.
Een krab uit het vrije water opgevist, dan in een doosje geperst, vervolgens na uren reizen in een vendingmachine gezet, om dan overgeleverd te zijn aan de marteling van een willekeurige koper. Pijnlijke ellende, niet als onopzettelijk lot, maar georganiseerd door afgestompte mensen vanwege geldgewin. Gruwelijk!
Erg is bovendien dat de vraag naar krab vanuit China, hier een nieuwe industrie van dieren kwelling doet ontstaan. De mensen die daar aan verdienen, zijn moreel te ver heen, om zichzelf beperkingen op te leggen. Zou goed en mooi zijn als het publiek in opstand kwam zodat schaamte de krabindustrie ertoe brengt hiermee op te houden, of dat de overheid paal en perk gaat stellen.
Wouter Klootwijk die een levend dier in kokend water flikkert, doet iets wat hier te lande enigszins tot de traditie behoort, maar wat goed beschouwd eveneens marteling is.
Waarom geen reactie van Wakker Dier of kamer vragen door de PvdD? Wie kan dat zeggen, behalve zijzelf? Belangrijker lijkt mij dat het grote publiek zich afkeert van dit soort martelpraktijken.