Dat zei Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, toen hij aan Omroep Gelderland toelichtte dat Nederland op zijn vlees moet letten.
Daaraan voegde hij toe dat er vermoedelijk 38 mensen jaarlijks doodgaan van het eten van vlees:
En daar zitten we dus. Dat klinkt als veel.
Is het veel of is het een normaal risico? Wat zou het geweldig zijn als mensen met echte vakkennis daar op zouden willen reageren.
Toegevoegd om 15.13h: Dick Veerman legt bij RTL uit hoe de cijfers volgens hem gelezen moeten worden.
Fotocredits: Tjibbe Joustra, still, Omroep Gelderland
Dit artikel afdrukken
En daar zitten we dus. Dat klinkt als veel.
Is het veel of is het een normaal risico? Wat zou het geweldig zijn als mensen met echte vakkennis daar op zouden willen reageren.
Toegevoegd om 15.13h: Dick Veerman legt bij RTL uit hoe de cijfers volgens hem gelezen moeten worden.
Fotocredits: Tjibbe Joustra, still, Omroep Gelderland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ook de NOS worstelt met headers: Dijksma: "Slagers moeten niet keuren".
Zo goed als alle aanbevelingen van Joustra worden opgevolgd. Er gaat zelfs onaangekondigd gecontroleerd worden.
Wat helaas niet gebeurt: het onafhankelijk maken van de NVWA, of het in elk geval bij EZ weghalen en weer onder VWS hangen. Al zou ook dat nog onvoldoende garanties bieden voor de volksgezondheid, als ministers blijven wegkijken.
VWS faalde tijdens de Q-koortsepidemie, en weigert daarvoor nog steeds excuses aan te bieden. Recent werd door Schippers nog weinig vertrouwenwekkend gereageerd op paardenvleesfraude. Non-alimentaire zoönosen lijken meer aandacht te krijgen, terwijl er bijvoorbeeld meer doden vallen door ESBL dan door Q-koorts.
Landbouw(export)zaken gaan steeds voor, ook al zijn de risico's voor de volksgezondheid dermate, dat de resulterende op ons afgewentelde (zorg)kosten misschien wel hoger zijn.
Over een paar weken organiseert Schippers een nieuwe top in den Haag over antibiotica en bacteriële resistentie. Zij zegt bacteriële resistentie een groot en urgent probleem te vinden. Beetje hypocriet als je dan niet eens normen stelt aan de besmetting van voedsel met multiresistente bacteriën.
@Dick #267, hierbij nog wat feiten rondom voedselveiligheid. In 2011 (EHEC) heb ik een lezing gegeven over dit onderwerp, de ppt stond al op slideshare, en daarin staan de nodige 'feiten'.
Dick, als ik zo vrij mag zijn: sla je - naast je monitoring-enquete, waarvoor bij voorbaat dank! - nog een bruggetje naar het VMT-Food Event "Bouwen aan vertrouwen, van fraude tot voedselveiligheid", waar Joustra ook sprak en o.a. NGO's aanwezig waren?
Het lijkt me ook zeer interessant om bijvoorbeeld van de WUR te horen waarom o.a. de Denen het zoveel beter doen qua bacteriële vleesbesmetting. En de Duitse kipslachterijen.
En misschien wil Lidl wel met - niet onterechte! - trots uitleggen hoe ze het voor elkaar krijgen dat zelfs hun reguliere kip een beter kiemgetal en lagere ESBL-besmetting heeft dan de sterrenkip van onze marktleider, en hun sterrenkip zo weinig duurder is dan de reguliere.
Dank Zé! Ik zou hier stoppen. Jaren geleden bereikte Foodlog menigmaal 500 reacties (het systeem stopt dan met toelaten van reacties). Dat zijn geen perioden waar ik buitengewoon trots op ben. Lezers zou ik aanbevelen te beginnen met helemaal naar beneden scrollen en te beginnen bij reactie #1. In deze draad zijn veel, gelukkig niet 'centrumrechtse' maar verstandige punten aan de orde geweest.
Nu dat onze moderator een zijweg neemt, ga ik er gevoeglijk van uit dat alles wat hier over de 200.000 zieken van Joustra geschreven is, ruim voldoende is geweest. Of gaan we voor het Foodlog record tot we 500 reacties hebben bereikt ?