En daar zitten we dus. Dat klinkt als veel.
Is het veel of is het een normaal risico? Wat zou het geweldig zijn als mensen met echte vakkennis daar op zouden willen reageren.
Toegevoegd om 15.13h: Dick Veerman legt bij RTL uit hoe de cijfers volgens hem gelezen moeten worden.
Fotocredits: Tjibbe Joustra, still, Omroep Gelderland
Ook de NOS worstelt met headers: Dijksma: "Slagers moeten niet keuren".
Zo goed als alle aanbevelingen van Joustra worden opgevolgd. Er gaat zelfs onaangekondigd gecontroleerd worden.
Wat helaas niet gebeurt: het onafhankelijk maken van de NVWA, of het in elk geval bij EZ weghalen en weer onder VWS hangen. Al zou ook dat nog onvoldoende garanties bieden voor de volksgezondheid, als ministers blijven wegkijken.
VWS faalde tijdens de Q-koortsepidemie, en weigert daarvoor nog steeds excuses aan te bieden. Recent werd door Schippers nog weinig vertrouwenwekkend gereageerd op paardenvleesfraude. Non-alimentaire zoönosen lijken meer aandacht te krijgen, terwijl er bijvoorbeeld meer doden vallen door ESBL dan door Q-koorts.
Landbouw(export)zaken gaan steeds voor, ook al zijn de risico's voor de volksgezondheid dermate, dat de resulterende op ons afgewentelde (zorg)kosten misschien wel hoger zijn.
Over een paar weken organiseert Schippers een nieuwe top in den Haag over antibiotica en bacteriële resistentie. Zij zegt bacteriële resistentie een groot en urgent probleem te vinden. Beetje hypocriet als je dan niet eens normen stelt aan de besmetting van voedsel met multiresistente bacteriën.