Kipster heeft met Kroger een meerjarig contract met afnamegarantie afgesloten, zoals het pluimveebedrijf dat in Nederland met Lidl deed. Dat betekent dat Kroger de eieren exclusief gaat verkopen en ook het vlees van de uitgelegde leghennen en van de haantjes - de broertjes van de legkippen, die 17 weken moeten leven om voldoende slachtgewicht te hebben (een plofkip wordt in 6 weken verlost) - zal gaan verwerken en verkopen. In Nederland kun je Kipsterrookworst, -burgers en -gehaktballen krijgen.
De Amerikaanse bedrijven worden opgezet door MPS Egg Farms, dat in nauwe samenwerking met Kipster het concept zal realiseren. Net als in Nederland zullen de kippen gevoerd worden met voer dat wordt gemaakt van oud brood, gebroken koekjes en taart. De dierenwelzijnseisen 'van het hoogste niveau' zijn met uitloop buiten en klimbomen en de stallen worden van zonnepanelen voorzien om een 'CO2-neutraal ei' te produceren. Ook de naam en de eierdoosjes blijven in de VS hetzelfde.
Circulair voer
De Kipster-kippen krijgen voedselresten van bijvoorbeeld bakkerijen en de voedingsmiddelenindustrie te eten. "Wij streven naar een voedselsysteem met zo min mogelijk dieren," zegt Kipster-medeoprichter Ruud Zanders in het Financieele Dagblad. "Waarbij dieren niet vervuilen, maar helpen bij het opruimen van reststromen die vrijkomen bij voedselproductie. Onze kippen waarderen afgedankte levensmiddelen op tot eieren, vlees en vruchtbare mest." Volgens Zanders is "Kipster de enige pluimveehouder ter wereld die zo circulair boert."
#2 Kees: Klopt, wij en vele collega diervoederbedrijven verwerken producten als brood- en koekmeel al een jaar of 30 jaar in het voer. Alleen is het aandeel hiervan meestal maar een paar procent in het eindproduct. Binnen ons standaard voer ligt dat aandeel overigens vele malen hoger. Bij Kipster was de insteek en uitdaging van Ruud Zanders om geheel over te gaan op voormalige levensmiddelen en bijproducten. Zij hebben de nek uitgestoken, afzet gezocht en gevonden, het risico genomen en verdienen voor dit concept dan ook de credits.
#11 Jeroen: Al meer dan 30 jaar verwerken wij voormalige levensmiddelen tot diervoer. Zelf ben ik meer dan 20 jaar betrokken geweest bij de inkoop van deze producten. Voor jou informatie: Er zijn grofweg twee redenen waarom deze grondstoffen (restanten van o.a. bakkerij en suikerwerkindustrie) zo talrijk ontstaan: toenemende kwaliteitseisen op het gebied van voedselveiligheid (nul – tolerantie!). Om het minste en geringste worden producten afgekeurd. Ten tweede: relatief goedkope inkoopprijzen van de grondstoffen t.o.v. de arbeidskosten. M.a.w. volume + meer uitval is voordeliger dan minder uitval. De marges zijn vaak flinterdun, de winst moet uit de massa komen. Dus laat de lijn maar zo snel mogelijk draaien.
Mijn ervaring leert mij dat je met betrokken en goed gekwalificeerd personeel uitval kunt beperken, maar niet geheel voorkomen.
#21 Theo, er wordt bij ons geen ‘meuk’ verwerkt. Niet in Kipstervoer, ook niet in onze overige voeders. Zoals Carolien terecht aangeeft is het voer afgestemd op de behoefte van de het dier. Uiteindelijk gaat het ook bij Kipster om het resultaat en gezondheid van het dier. Dit wordt door onze mensen in samenwerking met Kipster voortdurend gemonitord.
(Directeur Nijsen company, voorheen Nijsen-Granico)
Het aanbod reststroom wordt echt niet sturend. De reststromen (of nevenstromen) die vrijkomen bij de teelt, verwerking en productie van levensmiddelen (zie hier voor enige voorbeelden) vertegenwoordigen grote volumes en zolang we met veel mensen zijn blijven die volumes groot, al zullen de soorten reststromen wellicht gaan veranderen in de tijd. In deze draad ligt erg veel nadruk op koekjes en snoep, maar ook als wij geen koekjes, snoep en taart meer eten, dan blijven er grote volumes nevenstromen uit de levensmiddelenindustrie voortkomen. Die kun je onderploegen of verbranden, maar verwerking in diervoeders is m.i. duurzamer.
Het meest duurzame voedselsysteem is waarschijnlijk de door Imke de Boer en Hannah van Zanten doorgerekende optie: allemaal minder dierlijke eiwitten eten en landbouwhuisdieren alleen nog voeden met reststromen en gewassen (gras) van bodems waar niks anders wil groeien. Dat betekent dus een (forse) inkrimping van de veehouderij, tot het aantal dieren dat nodig is om de nevenstromen te verwerken tot hoogwaardige voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (melk, eieren, vlees).
Dat zie ik als een theoretische discussie, Frank. Het is een vraag van het type: hoe zou de wereld eruit zien als er geen mensen waren of als er geen evolutie was?
Denk dat je er koekjes gebakken gaan worden om te breken? Of brood gebakken wordt om oud te laten worden?
Iemand met een achtergrond in het bedrijfsleven zou zeggen: wat denkt zo'n idealist, weet-ie-wel-wat-dat-kost?
Ik sprak eens met een producent van vegankaas gemaakt van gebroken cashewnoten en vroeg haar hoeveel er waren en wat ze ging doen als de breeksels op waren. Zij had er nog nooit over nagedacht. Het antwoord is natuurlijk: iets anders.
Dat is het hier ook: als de reststromen op zijn en je definieert ze goed en zou ze zelfs normeren, dan is er straks anti-verspillingsdier én anti-verspillingsmest. En meer niet. Dat wordt heel duur, want op=op en er is lang niet genoeg voor iedereen.
Tu piges?
#28 Tiny, even een zijstraatje: " Je kunt geen obesitas schuld toeschrijven aan producten zoals koekjes, alleen aan verkeerde eetgewoonten en overvloedig aanbod."
Nou...... Ik zou zeggen 'niet alleen aan koekjes' Het is, om het cru te stellen, de vergelijking met het pistool en de gebruiker. Of anders gesteld: als die koekjes er niet waren geweest (en kroketten, marsrepen en ander hoog-calorie (meestal dan ook UPF)), hoe zou het dan met die verkeerde eetgewoonten en overvloedig aanbod geweest zijn?
Ten tweede, hier wel in deze draad. Het zou kunnen, dat het woordje 'reststroom' een nieuw toverwoord aan het worden is. Past prima in de 'biobased economy', circulair ed, maar het is natuurlijk (natuurlijk) straatlengten verwijderd van het beeld van vroeger, dat kippen inderdaad de restjes uit de tuin pikten, en het onkruid wiedden. Als het over miljoenen kippen gaat, en grote "reststromen", lijkt er mij iets anders aan de hand. Misschien wil #30 Hendrik daar heen.
#31 Dick, en hoe zie jij het, als het aanbod 'reststroom' de andere processen gaat sturen? Om het grappig te stellen, we gaan om miljoenen kippen van 'reststroom' te voorzien, méér brood weggooien? Of iets anders opstarten, om een 'reststroom' naar de kippen te krijgen?
Hendrik, hoe noem je het als je het weggooit en verbrandt in de Amer-Centrale?
Of vind je dat je brood kunt onderploegen en dat het dan ecologisch duurzaam is?