Ciders in de Verenigde Staten kunnen toegevoegde suikers bevatten die niet op het etiket worden gedeclareerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New Mexico. De wetenschappers testten 23 verschillende ciders van 15 merken op koolstofisotopen. Suiker uit appel, peer of bessen (waar de cider van gemaakt wordt) heeft een ander soort koolstofisotoop (C4) dan suiker uit riet of mais (C3), die wordt toegevoegd.

De onderzoekers vonden dat 60% van de binnenlands geproduceerde ciders toegevoegde suikers had, in vergelijking met 20% van de geïmporteerde ciders. Daar moet wel een kanttekening bij geplaatst worden: bietensuiker is een veelvoorkomende toevoeging in Europa; de methode om C3- en C4-isotopen te onderscheiden kan geen onderscheid maken tussen suikers uit appels, bieten en honing die allemaal C4-isotopen hebben. De Amerikaanse ciders zijn aangevuld met riet- en maissuiker (HFCS, High Fructose Corn Syrup) met het C3-isotoop.

De etiketten blijken geen betrouwbare informatie te geven over de hoeveelheid toegevoegde suikers, zeggen de onderzoekers. Geen van de onderzochte ciders kwam uit Nederland.
Phys.org - Researchers find some cider makers add unneeded sugar
Reageer
  • Deel
Druk af