Dit blijkt uit onderzoek van de Tulane University in New Orleans. Statines zijn ook in Nederland het meest gebruikte medicijn bij een verhoogd cholesterolniveau. Artsen schrijven statines voor aan mensen met vernauwingen aan de slagaders of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The American Journal of Physiology, zou aantonen dat dit medicijn de stamcellen aantast. Hierdoor ontstaan bijwerkingen als geheugenverlies, spierpijn, diabetes, verminderde leverfunctie, vermoeidheid en staar.

Stamcellen zorgen ervoor dat cellen in het lichaam worden geproduceerd om beschadigde cellen te repareren en nieuwe cellen aan te maken. Door de werking van de statines zijn ze daar niet meer goed toe in staat
Stamcellen
De onderzoekers verzamelden stamcellen van jonge (gemiddeld 38 jaar) en oudere gezonde vrijwilligers (gemiddeld 56 jaar). Ze werkten mee aan proeven om vast te stellen wat er gebeurt met stamcellen als ze worden blootgesteld aan statines. Het cholesterol verlagende medicijn had al na een paar weken een groot effect op de stamcellen. Stamcellen zorgen ervoor dat cellen in het lichaam worden geproduceerd om beschadigde cellen te repareren en nieuwe cellen aan te maken. Door de werking van de statines zijn ze daar niet meer goed toe in staat.

Preventief onder vuur
Bij mensen die aan hart- en vaatziekten lijden, zorgen statines voor minder vervolgopnames in het ziekenhuis en een lagere sterftekans. Als preventief middel ligt het medicijn onder vuur. Het nieuwe onderzoek lijkt aan te tonen dat langdurig preventief gebruik van statines eerder een negatieve bijdrage levert aan de gezondheid dan een positieve.

'Jaren ouder'
Professor Reza Izadpanah, stamcelbioloog en hoofdonderzoeker: “Mensen die statines als preventief medicijn gebruiken moeten daar op basis van deze resultaten nog eens goed over nadenken.” Hij vindt de risico's niet opwegen tegen de mogelijke voordelen. De bekende Engelse cholesterol sceptic Dr. Malcom Kendrick, een arts die al jaren onderzoek naar dit onderwerp doet, voegt toe: “Dit onderzoek bevestigt wat we al jaren vermoeden. De bijwerkingen van statines zorgen ervoor dat mensen zich jaren ouder voelen”.

Fotocredits: 'statines', S. Kranenburg
Dit artikel afdrukken