Het metaal zink (Zn) is een essentieel micronutriënt, dat wil zeggen dat het lichaam niet zonder kan. Bij een redelijk normaal voedingspatroon ontstaat er maar zelden gebrek aan. Een van de aan zink toegeschreven eigenschappen is een antioxidante werking.

Een team Duitse wetenschappers onder leiding van hoogleraar bio-organische chemie Ivana Ivanović-Burmazović onderzocht welk mechanisme aan die werking ten grondslag ligt.

Zink bindt aan de hydrochinongroep van bepaalde polyfenolen, een smaak- en geurstof (uit de polyfenolgroep) die voorkomt in wijn, koffie, thee en chocolade. Deze verbinding blijkt dezelfde werking te hebben als het enzym superoxidedismutase, dat heel snel zuurstofradicalen opruimt. Deze door elke cel geproduceerde afvalstoffen beschadigen eiwit- en vetmoleculen, maar ook het DNA.

Door extra zink toe te voegen aan de genoemde voedingsstoffen zouden deze volgens de onderzoekers de ‘vrije radicalen’, die het verouderingsproces versnellen, kunnen opruimen. Alcohol uit wijn doet de werking weer teniet.
New Food Magazine - Can coffee, zinc, chocolate and tea make you more healthy?
  • Deel
Druk af