De omvang van de Chinese wijngaard is inmiddels groter dan die van Frankrijk, het bekendste wijnland ter wereld. Spanje is nog altijd wereldkampioen met zijn wijngaard die in totaal 1,021 miljoen hectare beslaat. Frankrijk stond op nummer 2, maar is gezakt naar nummer 3.

In 2000 was China nog maar goed voor 4% van de mondiale wijngaard, vorig jaar was het aandeel al toegenomen tot 11%
China telt inmiddels 799.000 hectare met wijnstokken beplantte landbouwgrond. Frankrijk moet het doen met 'slechts' 792.000 hectare. Frankrijk produceerde vorig jaar wel weer de meeste wijn, meer nog dan Spanje, schrijft Le Figaro op basis van cijfers van de Organisation internationale du vin (OIV). China komt niet eens in de Top 5 van veelproduceerders voor.

Met nummers 4 en 5, Italië (690.000 hectare) en Turkije (502.000 hectare), hebben de 5 grootste wijnlanden meer dan de helft van 's werelds wijngaardoppervlak binnen hun grenzen. Stijger met stip in deze top vijf is natuurlijk China. In 2000 was China nog maar goed voor 4% van de mondiale wijngaard, vorig jaar was het aandeel al toegenomen tot 11%.

De eerste Chinese kwaliteitswijn komt eraan
"China gaat steeds meer wijn drinken", stelt Jean-Marie Aurand, directeur van de OIV. "Ze hebben veel geïnvesteerd in het opleiden van oenologen en het aantrekken van internationale wijndeskundigen die hun kennis komen overdragen. [..] De kwaliteit van de Chinese wijn wordt steeds beter, maar ze mengen hun lokale productie met geïmporteerde bulkwijnen. Bovendien duurt het 5 jaar voordat van een eerste oogst sprake is".

Een voorbeeld van zo'n buitenlandse kennisbrenger is Moët Hennessy Estates & Wines. Deze producent van champagne, cognac en exclusieve wijnen, gaat de komende weken zijn eerste Chinese rode wijnen bottelen. De wijngaarden, met voornamelijk Cabernet Sauvignon, liggen de Chinese provincie Yunnan, tegen de grens met Tibet. Bijzonder is dat de wijngaarden op grote hoogte liggen: tussen de 2.200 en 2.600 meter, schrijft Decanter. "We hebben 4 jaar moeten zoeken naar de juiste locatie voor Chinese kwaliteitswijn, zegt Jean-Guillaume Prats van Moët Hennessy. "We hebben met veel logistieke problemen te maken in dit bergachtige gebied, maar het lange groeiseizoen en de droge zonnige herfstmaanden zorgen voor kleine druiven met een dikke schil, die barsten van de concentratie en frisheid."
De wijnwereld wacht vol spanning af wat de nieuwe cuvée, Ao Hun genaamd, gaat brengen. Dit najaar wordt hij op diverse wijnbeurzen verwacht.

Internationalisering van de wijnwereld
Die wijnwereld internationaliseert in toenemende mate. Dat blijkt ook uit de analyse van Agrifrance, de landbouwtak van vermogensbeheerder BNP Paris Wealth Management.
In 2014 werd er in 60 landen wijn geproduceerd. De top-12 landen waren samen goed voor 84% van alle geproduceerde wijn. De afgelopen 20 jaar verdubbelde de wijnexport wereldwijd. De EU voerde vorig jaar 58% van zijn productie uit en is nog altijd marktleider, maar landen als Nieuw-Zeeland, Chili, Australië en Zuid-Afrika wisten hun gezamenlijk exportvolume met 370% te verhogen. Daar lagen productiestijgingen van 100 tot 300% aan ten grondslag. In 2014 is 247 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. In flessen is dat 37,2 miljard flessen.

Consumptie
Er werd in 242 landen wijn gedronken. Grootverbruikers waren de VS (30,7 miljoen hectoliter), Frankrijk (27,9 miljoen hl), Italië (20,4 miljoen hl), Duitsland (20,2 miljoen hl) en China (15,8 miljoen hl). Samen dronken deze 5 landen ongeveer de helft van alle wijn. Gemiddeld werd er 2,62 euro voor een liter wijn betaald, becijferde Agrifrance (prijsniveau 2011). Voor Franse wijnen lag dat aanmerkelijk hoger. Die gingen voor gemiddeld 7 euro per liter over de toonbank. Hopelijk wordt die prijs niet alleen door het imago bepaald.

Fotocredits: 'Vineyard', Wuxian, China, Matthew Oliphant
Dit artikel afdrukken