China voert per 1 juni extra importheffingen door op 5.140 Amerikaanse producten ter waarde van $60 miljard. De heffingen lopen van 5 tot 25%.

Het gaat om een vergelding voor de vorige week door de Amerikaanse president Donald Trump doorgevoerde verhoging van de importheffingen op 200 miljard aan Chinese goederen. Die heffing werd van kracht ondanks de bijna afgeronde handelsbesprekingen tussen beide landen. De Chinezen gingen echter zonder akkoord naar huis; voor een nieuwe gespreksronde werden nog geen vervolgafspraken gemaakt.

Vorige week gaven de Chinezen al aan zeker met tegenmaatregelen te komen, zoals ze dat steeds gedaan hebben in de inmiddels een jaar durende handelsoorlog. Dat zou er volgens de Amerikaanse handelsgezant Robert Lightizer onherroepelijk toe leiden dat de VS ook de resterende $300 miljard van het Chinese handelsoverschot met heffingen gaat belasten.

Trump waarschuwde China maandagochtend nog geen vergeldende maatregelen te nemen, op de hem gebruikelijke wijze, via Twitter:De Tijd - China slaat terug in handelsoorlog met VS
  • Deel
Druk af