China ziet de coronacrisis als een kans om de traditionele geneeskunde internationaal te promoten. Terwijl wereldwijd onderzoekers werken aan een vaccin en remmende geneesmiddelen, zijn in China al verschillende behandelingen met kruidenmengsels in gebruik.

Het geloof in de eeuwenoude alternatieve geneeswijzen is groot, schrijft BBC. Maar liefst 92% van de coronapatiënten zou zich er al mee hebben laten behandelen.

De traditionele Chinese geneeskunde is een van de oudste ter wereld en omvat naast kruidenmengsels ook acupunctuur en taichi. President Xi is een fervente aanhanger van de traditie en noemt het een “schat van de Chinese beschaving”.

Binnen de westerse moderne medische wetenschap bestaat veel scepsis over de oude gebruiken. Niet alleen is de werking van veel behandelingen niet aangetoond, daarnaast zijn de kruidenmengsels vaak allerminst ongevaarlijk.

China ontkent officieel dat de pandemie wordt gebruikt om de traditionele geneeskunde in het buitenland aan te prijzen. Maar in de pakketten hulpgoederen die China naar Afrika, Europa en Centraal-Azië stuurt, zitten ook voorraden traditionele middelen.

Een bestuurder van het instituut voor traditionele Chinese geneeskunde zegt: "We zijn bereid om de 'Chinese ervaring' en 'Chinese oplossing' van de behandeling van Covid-19 te delen, en meer landen de Chinese geneeskunde te laten leren kennen en gebruiken."
BBC - China promotes traditional medicine amid Covid-19
Reageer
  • Deel
Druk af