De populariteit van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, kent een keerzijde. Na elk klimseizoen ligt de 8.850 meter hoge berg vol afval. Ook lichamen van klimmers die sterven boven de 8.000 meter grens, de zogenoemde Death Zone, blijven achter. Reden voor China om komend voorjaar een grootschalige opruimactie uit te voeren.

Daartoe verkort China niet alleen het klimseizoen. Het land laat ook een derde minder klimmers, maximaal 300, toe die de top via de Chinese route vanuit Tibet willen bedwingen. Dat meldt persbureau Associated Press.

Vorig jaar juni haalde het Chinese opruimteam al 8,5 ton afval van de berg. Om het dit jaar beter te doen legden de Chinezen verschillende recycling-stations aan voor achtergelaten tenten, zuurstoftanks, plastic en ander afval. Ook de Nepalese zijde neemt maatregelen. Zo krijgen klimmers grote afvalzakken mee. Met helikopters worden de gevulde zakken naar het basiskamp gebracht.

De Chinese noordzijde verwelkomt elk jaar ongeveer 60.000 klimmers en gidsen. Van de 648 klimmers die in 2017 de top van de Mount Everest haalden, klommen er 202 via de noordkant. Van de zes omgekomen klimmers dat jaar, was er één via de noordelijke route aan het klimmen.
AP News - China plans major cut in number of Everest climbers
  • Deel
Druk af