5,2 ton afval, 2,3 ton mensenpoep en 1 ton aan bergbeklimmersuitrusting. Dat verzamelde een team van 'vuilnismannen' uit de bovenste regionen van de Mount Everest. Ook brachten ze nog eens 8 ton afval mee naar beneden uit het gebied tussen de 5.200 en 6.500 meter hoogte.
Al jaren klinken zorgen over de vervuiling die bergbeklimmers en toeristen veroorzaken op de hoogste berg van de wereld.

Dit jaar ging voor het eerst een team van 30 medewerkers van de organisatie van Tibetaanse bergbeklimmers tijdens het klimseizoen (maart-mei) vrijwel dagelijks de berg op om afval op te ruimen. Klimmers die de Mount Everest willen bedwingen krijgen van de Nepalese en Tibetaanse autoriteiten afvalzakken uitgereikt en moeten verplicht minimaal 8 kilo afval mee terugbrengen. De bijbehorende boete ($100 voor elke kilo te weinig) hoefde nog niet opgelegd te worden omdat klimmers juist meer afval meebrengen dan verplicht is, aldus The Global Times. De achtergelaten bergbeklimmersuitrusting die van de berg komt, is gewild als souvenir.
Tons of human feces, garbage removed from world?s tallest mountain - Global Times
  • Deel
Druk af