In 2002 klaagde Caesar Barber, een obese Amerikaan, McDonald’s en andere fastfood ketens aan. Ze hadden hem dik gemaakt, claimde hij. Door hem en andere klanten informatie over de voedingswaarde en calorieën van hun aanbod, hadden ze een misdrijf begaan, stelde Barber. “Ze legden mij nooit uit wat ik at”, was zijn argument.

'Cheeseburger Bills'
Barbers klacht werd verworpen. Zijn zaak bleef echter niet zonder gevolgen. In 26 Amerikaanse staten werden ‘Commonsense Consumption Acts’ (CCA) aangenomen - de zogeheten ‘Cheeseburger Bills’. De wetten zijn in eerste instantie bedoeld om fastfood bedrijven te beschermen tegen vergelijkbare 'frivole' rechtszaken. Maar ze benadrukken ook de eigen verantwoordelijkheid van consumenten. Mensen kunnen hun zwakke wil en de aantrekkingskracht van fastfood ketens niet de schuld geven van hun buikomvang, ze blijven zelf verantwoordelijk voor wat ze eten.

Economen van de Vanderbilt University onderzochten de impact van de 'Cheeseburger Bills' die in de jaren 2000-2012 aangenomen werden. Hun onderzoekspaper is verschenen in the National Bureau of Economic Research.

Hoewel de cijfers op opgaven van mensen zelf zijn gebaseerd, suggereren ze volgens de onderzoekers toch dat Cheeseburger Bills wel degelijk een beetje kunnen helpen om Amerikaanse buiken en billen strakker te trekken. En dat, gek genoeg, in een vrijere markt
Minder franchisenemers
De auteurs constateerden dat de invoering van een CCA tot significant meer inspanningen leidde om dikke inwoners gezonder te laten eten en af te laten vallen. Ook zorgde het aannemen van een CCA voor een stijging van de werkgelegenheid in de fastfood sector.
Het opvallendste gevolg was de verschuiving in eigendomsverhoudingen van McDonald's vestigingen. Het aantal restaurants bleef gelijk, maar de franchisevestigingen namen in aantal af ten gunste van de 'eigen' McDonald's-restaurants. De auteurs veronderstellen dat McDonald's, doordat het risico op rechtszaken (en miljoenenclaims) à la Barber in CCA-staten wegviel, de franchisezaken weer in eigen hand wilde hebben.

Volksgezondheid
In staten met een Cheeseburger Bills zijn te dikke inwoners zich beter bewust van hun gezondheid. In vergelijking met staten zonder CCA gaf 6,1% meer van de obese inwoners aan gewicht te proberen te verliezen. Ook rapporteerden ze 10% meer groenten en fruit te eten dan obese inwoners van staten zonder CCA. Hoewel de cijfers op opgaven van mensen zelf zijn gebaseerd, suggereren ze volgens de onderzoekers toch dat Cheeseburger Bills wel degelijk een beetje kunnen helpen om Amerikaanse buiken en billen strakker te trekken. En dat, gek genoeg, in een vrijere markt waarin de Fast Food industrie kon groeien.

Te mooi om waar te zijn?

Fotocredits: ‘DB2_5887, Food’ rust.bucket
Dit artikel afdrukken