In een persbericht laten de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) weten dat het merendeel van de infecties met de bacterie Clostridium difficile bij kinderen voorkomt als het kind in de drie maanden voorafgaand aan de infectie via de huisarts antibiotica voorgeschreven heeft gekregen. Bij kinderen vond 71% van de besmettingen buiten een ziekenhuis plaats, voor volwassenen is dat juist omgekeerd en vindt tweederde van de besmettingen tijdens een ziekenhuisopname plaats.

Van de kinderen die buiten het ziekenhuis ziek werden, had 73% in de 12 weken voor hun besmetting opliepen een antibioticakuur voorgeschreven gekregen. Ze kregen de antibiotica tegen oorontsteking, sinusitis of een infectie van de bovenste luchtwegen. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat minstens 50% van de door de huisarts voorgeschreven antibiotica voor infecties aan de luchtwegen is. Meestal zijn antibiotica hiervoor niet nodig.

Het CDC is voornemens het aantal door de huisarts voorgeschreven antibioticakuren met 20% te verminderen en zorggerelateerde C. difficile infecties met 50% over de komende 5 jaar. Dat zou 20.000 levens moeten redden, 150,000 ziekenhuisopnames moeten voorkomen en meer dan 2 miljard dollar in zorgkosten moeten opleveren, aldus het CDC.
Dit artikel afdrukken