Het Ik Kies Bewust-stickertje begon z'n leven als trucje om minder ongezonde, maar niet goed verkopende producten uit A-merkenfabrieken toch aan de man te krijgen. Dat lukte. Daarna moest het ook op komkommers, sla en tomaten, want het publiek moest er 'ns wat geks van gaan denken. Waarom wel zo'n sticker op 'gezonde' ijstaart, maar niet op een komkommer? Zou daar iets mee wezen?
Daarna moest het op broodjes en gerechten, want .... Ja, weet ik wat, maar je moet als consument nooit meer over eten hoeven na te denken. Je moet het gewoon KOPEN.

Bakker Bart heeft van een Gezond nu een Bewust Broodje gemaakt waar Unilever en de zijnen een homeopathisch puntje aan kunnen zuigen. Bart - de meest succesvolle bakker van Nederland, waar je kunt eten en brood en taart kunt meenemen - snapt hoe je de ene illusie met de andere kunt verbinden. Bart kletst niet over minder suiker, minder vet en minder zout maar over meer vitamines, meer sporenelementen, meer ijzer voor een gezondere huidskleur en meer omega-3 en -6. En nog veel meer.
Als klap op de vuurpijl heeft Bart's broodje pompoenpitten, want daar ga je meer van plassen. Gemeentes met veel Bartjes zijn al opgeroepen om extra openbare urinoirs te plaatsen. Zo gezond zijn deze meer in plaats van minder broodjes.

Niemand had durven dromen dat Ik Kies Bewust en de orthomoleculaire geneeskunde via Bart toch nog iets met elkaar zouden krijgen. Nu de strenge eetprofessor Frans Kok - fel bestrijder van de voedingsupplementen van alternatieve genezers - het eindelijk voor elkaar lijkt te krijgen dat Ik Kies Bewusten Albert Heijn's Gezonde Klavertje van de Gezondheidsraad samen moeten gaan, moet Bart wel oppassen. Kok wil alles minder. Hij is tegen meer urinoirs en een gezondere gelaatskleur.

Bart snapt dat je het met meer verhaal moet verkopen. Wat wil je, moet hij gedacht hebben, mensen willen wel waar voor hun geld. Zou je doodgaan van extra vitamines (B1, B2, B12, C) in het broodje zelf en de gezonde sla, tomaat, sla, scharreleieren, komkommer en ham die altijd al op een broodje gezond zaten? Ben je mal. Als je maar gevarieerd eet en niet teveel, is er niks aan de hand.

Bart, gooi dat stickertje toch weg en vertel gewoon dat je een broodje meer hebt. Iedereen heeft al Bewuste minder broodjes.

Hier vind je de rugtekst van het Vitaal Bartje, het meer in plaats van minder broodje.


Dit artikel afdrukken