Britten maken zich in toenemende mate zorgen over de oprukkende obesitas. Niet onterecht, want Britten horen bij de zwaarste inwoners van West-Europa.

Maar liefst 67% van de mannen, en 57% van de vrouwen is te zwaar of obees. Van alle jongetjes is 26% en van de meisjes 29% te zwaar. De trend tekent zich al bij de geboorte af. De Sunday Mirror slaat alarm: sinds 2011 kwamen er in 5 Britse ziekenhuizen alleen al meer dan 1.300 zuigelingen obees ter wereld.

Het gemiddelde geboortegewicht van de circa 700.000 Britse nieuwgeborenen is 3.400 gram. Een pasgeborene is obees als hij of zij meer dan 4.500 gram weegt. In vaktermen heet dit ook wel macrosomie, een hoog geboortegewicht. De Sunday Mirror vroeg via de wet Freedom of Information op de geboortegewichten bij 153 ziekenhuizen op. Inmiddels hebben 110 ziekenhuizen cijfers verstrekt, waarin 1.400 obese baby's gemeld worden. De exacte data kunnen dus nog hoger uitvallen, ook omdat de data alleen ziekenhuisbevallingen weergeven.

Groeihormoon
Hoe kan een baby bij de geboorte al obees zijn? In verreweg de meeste gevallen is dat te herleiden tot de moeder en haar eetgewoonten. Een te hoog suikergehalte in het bloed van de moeder wordt ook aan de baby doorgegeven. De baby reageert op dezelfde manier als de moeder en maakt insuline aan. Aangezien insuline een groeihormoon is, stimuleert het teveel aan suikers in het bloed van de baby de groei van het kind. Een verhoogde suikerspiegel komt vaak voor bij zwangere vrouwen met diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes.

Gezondheidsproblemen en vicieuze cirkel
Macrosomie is niet per definitie levensbedreigend. Maar de bevalling en geboorte kunnen wel complicaties opleveren. Ook is er een risico op gezondheidsproblemen in het verdere leven zoals diabetes, hart- en vaatziekten, borst- en darmkanker, beroerte en depressie als gevolg van het overgewicht. Zo ontstaat een vicieuze cirkel: te zware moeder krijgt een te zware baby die opgroeit tot een te zware volwassene die weer een te zwaar kind op de wereld zet.

Nederland
Cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) geven aan dat in de periode 2011-2013 in Nederland 3,7% van de pasgeborenen meer dan 4.500 gram woog. Dat zou betekenen dat in Nederland jaarlijks ruim 6.000 obese baby's geboren worden (op zo'n 170.000 geboortes). Daar horen we niemand over.

Fotocredits: ‘Punk’, Neeta Lind
Dit artikel afdrukken