De British Medical Association bracht deze week zijn rapport Food for Thought uit. Volgens de BMA is excessieve suikerconsumptie de belangrijkste oorzaak voor de obesitasepidemie die het land treft. Met name armere bevolkingsgroepen zouden zich over het algemeen ongezond voeden door teveel suiker en te weinig groente en fruit te gebruiken.

Ongezond eten zou verantwoordelijk zijn voor 70.000 vroegtijdige overlijdens en meer dan £ 6 miljard medische zorgkosten. De meest opvallende maatregel die de BMA voorstelt is een 20% suikerheffing.

Maak frisdrank fors duurder voor armere bevolkingsgroepen
Het rapport zegt dat vergelijkbare maatregelen zoals de bij armere bevolkingsgroepen relatief zwaar doortikkende suikertaks in Mexico, zorgen voor een verlaging van de suikerconsumptie. Juist de armere bevolkingsgroepen worden het dikst door frisdrank, vinden de artsen. Daarom moet hun koop- en consumptiegedrag door een belastingmaatregel worden gestuurd.
De opbrengsten zouden wat de BMA betreft, gebruikt moeten worden om groenten en fruit goedkoper te maken en een omgeving te creëren "waarin de keus voor wat we eten vanzelf naar gezonde opties leidt", schrijft de BBC.

Britse regering: van 10% naar 5% suiker via zelfregulering
De Britse regering kiest een ander pad. De overheid geeft de voorkeur aan zelfregulering door de voedingsmiddelenindustrie om tot een overall vermindering van de calorie- (en suiker)inname te komen. Ook de Food and Drink Federation (FDF) heeft daar vertrouwen in.
Zelfregulering moet ervoor zorgen dat consumenten en met name kinderen vooral ongemerkt minder suiker gaan binnenkrijgen. "In de afgelopen jaren hebben we het aantal calorieën in veel gebruikelijke voedingsmiddelen al geleidelijk omlaag gebracht door nieuwe recepturen, inclusief suikerreductie, en aanpassingen in portiegroottes", zegt Ian Wright, directeur-generaal van de FDF.

Dit voorjaar sprak de Britse regering een duidelijk 'nee' uit tegen een belasting op suiker. Wel heeft de Britse regering een advies gevraagd aan het Scientific Advisory Committee on Nutrition, hoe obesitas het beste aangepakt kan worden. Dat advies wordt deze week verwacht. Het zal voorstellen de hoeveelheid dagelijkse calorieën uit suiker te halveren, van de huidige richtlijn van 10% maximaal naar 5% maximaal. De vraag is dan ook of het effect van een suikertax op frisdranken opweegt tegen het ontsuikeren van het totale voedingspakket.

Vandaag kopt The Independent al: Dokters steunen Jamie Oliver's pleidooi voor 20% suikerbelasting op frisdrank. Oliver berekent in zijn eigen restaurants een private 'suikertax' van 10 pence. De opbrengst daarvan gaat naar een initiatief dat kinderen gezonder leert eten.

Fotocredits: frisdrank in blik, stu_spivack
Dit artikel afdrukken