De 'en primeur'-campagne van de grote châteauwijnen uit de Bordeaux is dit jaar om verschillende redenen bijzonder. In de eerste plaats doet de grote Amerikaanse topproever Robert Parker dit jaar niet mee. Na 20 jaar is hij gestopt met het 'en primeur' (voor botteling) proeven en toekennen van punten die prijsbepalend uitpakten.

Uitzonderlijk mooi jaar
In de tweede plaats is er sprake van een uitzonderlijk mooi jaar. 2015 kenmerkte zich door uitstekende weersomstandigheden en dat leverde een uitzonderlijke millésimé (jaargang) op.

Dit betekent dat de 'premiers grands crus' zoals Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Latour, Château Mouton Rothschild en Château Haut-Brion, hun prijzen flink kunnen optrekken. De jaargang 2015 van deze grote huizen zal gemiddeld 56% meer kosten dan die van 2014. De prijzen zullen al gauw uitkomen op €600 per fles in de winkel.

Volgens experts is de prijsverhoging gerechtvaardigd, doordat deze topwijnen het sterkst in prijs gedaald waren de afgelopen jaren. De prijzen van de subtop-Médocs, de 'seconds grands crus classés' gaan met zo'n 30% omhoog, die van de volgende crus zo'n 20%. Ook Saint-Emilion, Graves en Pomerol kennen verhogingen tussen de 21% en 50%.

Brexit maakt wijnen duurder
Voor de Britse wijnhandelaren betekent de Brexit van vannacht dat de en primeur-campagne voortijdig tot stilstand komt. Met de duikeling van het Britse pond zijn exclusieve Bordeaux nog duurder geworden voor de Britse markt. Dus, zegt een wijnhandelaar op Decanter dat mensen die met dollars betalen kunnen profiteren van een iets ruimere markt. Volgens hem is Brexit voor hen "een mooie gelegenheid om wijnen in te slaan".

Het Britse pond verloor vandaag 10% van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar.


Dit artikel afdrukken