Verhalen van 29 juni rondom Corona vind je in Drie maanden voor het eerste miljoen besmettingen, acht dagen voor het tiende.

In de Ondertussen van maandag 29 juni vallen mij deze berichten op:

- Boris Johnson maakt zich zorgen om zijn bevolking. Britten zijn aanzienlijk dikker dan andere inwoners van Europa (De Telegraaf). “Ik heb altijd een erg tolerant standpunt gehad ten aanzien van obesitas”, zegt de premier in een interview met Times Radio. Direct daarna geeft hij toe dat obesitas niet meer als ‘irrelevant’ afgedaan kan worden. Een opvallende uitspraak, omdat Johnson voorheen tegenstander was maatregelen die obesitas zouden beperken, zoals een suikertaks.

- een computer die klusjes voor je opknapt en niet moe of afgeleid raakt, is reuze handig. Toch kunnen robots ook een gevaar zijn voor de mens (Algemeen Dagblad). “Kunstmatige intelligentie is de wereld aan het veranderen”, aldus filosoof Stefan Buijsman. Het werkt heel goed in ‘normale situaties’, maar “wijkt een beeld te veel af van wat de computer eerder heeft gezien, dan gebeuren er gekke dingen.” Houd je een zelfrijdende auto bijvoorbeeld een afbeelding van een brandweerwagen voor, zelfs op z'n kop, dan herkent hij er weliswaar een boot in, maar zal hij stoppen. Dat doet hij niet voor een stopbord waarop stickers zijn geplakt. Een ander nadeel: algoritmes worden door mensen gebouwd. En die maken foutjes.

- sommige mensen zien waterstof als hernieuwbare energiebron. Fossiele brandstoffen raken op en stoten broeikasgassen uit, waterstof niet. Pieter Vingerhoets (Knack) weerlegt de droom. Het omzetten van elektriciteit naar waterstof en zuurstof om er weer elektriciteit van te maken kost veel energie. Door waterstof als tussenstap te nemen, gaat maar liefst 60 procent van de energie verloren. Zelfs als door wind of zon meer energie wordt opgewekt dan nodig is, is het geen goed idee om het in waterstof op te slaan. Het is hartstikke inefficiënt. Waterstof kan in de toekomst wel in de industrie terechtkomen; als ingrediënt voor synthetische brandstoffen maar niet als brandstof in de auto. Dat blijft namelijk link, schreven we al eerder.

Het Slow Fashion Season is van start gegaan, een initiatief waarbij deelnemers beloven ten minste 3 maanden duurzame keuzes te maken op het gebied van kleding (NOS). Deze periode moet bewustzijn creëren over de vervuilende activiteiten van de kledingindustrie. Initiatiefneemster Lena Hartog: “Daar zijn mensen zich vaak niet bewust van. Ze zijn wel vegetariër, maar in de H&M vergeten ze wat hun idealen zijn.” Of initiatieven als deze daadwerkelijk leiden tot gedragsverandering is nog maar de vraag. Jaap Tielbeke, auteur van Een beter milieu begint niet bij jezelf, denkt van niet (Het Parool). Het linnen tasje is symbool geworden van een duurzame levensstijl, maar is slechts de eerste kleine stap. Al jaren komen er meer vegetariërs bij maar de vleesconsumptie blijft stabiel. “De politiek en de bedrijven houden het huidige voedselsysteem in stand”, aldus Tielbeke. Alleen politieke besluitvorming en wetgeving kunnen daar verandering in brengen door de burger te kunnen straffen als ze hun gedrag niet aanpassen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken