Mijn oproep van afgelopen week om dinsdag met de trekker naar Amsterdam te gaan, leidde tot verhitte discussies van voor- en tegenstanders op diverse sociale media. Het resultaat is dat er morgen een grote schare boeren én boeren met trekkers naar Amsterdam komen om te protesteren bij de vergadering van de EU Landbouwraad.

269life The Netherlands
Een ander boeren-aandachtspunt op de sociale media was een groep activisten met de naam 269life The Netherlands. Ze kondigden op Facebook aan in stallen te zullen inbreken en daar te filmen om vervolgens de door hen verwachte misstanden aan de wereld te kunnen laten zien. Verontwaardiging alom. Want het is juist de Nederlandse boer die geen geheimen heeft en met de regelmaat van de klok Opendagen organiseert.

Gistermorgen werd ik wakker en er bleek echt ingebroken. In m’n eigen achtertuin, bij de familie Visscher in Dalfsen. De dierenactivisten hadden beelden gemaakt van vrolijk scharrelende kippen in grote ruime stallen en op Facebook geplaatst. Dat moest dan erg zijn. Ze gingen er even aan voorbij dat ze criminele dingen deden door andermans eigendom te schenden. Dat ze geen enkele rekening hielden met hygiënemaatregelen en dus mogelijk ziektes zouden kunnen verspreiden, noch met alle dierenleed dat dat mogelijk op zou kunnen leveren.

Maar de filmers kregen de aandacht. Ik heb de pagina bij Facebook gerapporteerd. In de voorwaarden van Facebook staat namelijk expliciet vermeld: “We verbieden het gebruik van Facebook voor het vergemakkelijken of organiseren van criminele activiteiten die mensen, bedrijven en dieren fysiek kunnen schaden of mensen of bedrijven financiële schade kunnen toebrengen.”

Als jullie dat nou ook allemaal doen, dan moet Facebook de pagina verwijderen en geef je zulke gekken geen podium.

MHP
Gistermorgen las ik, via een tweet van Wakker Dier, over een wat mij betreft criminele Oekraïense kippengigant die naar Nederland komt. “MHP is de grootste kippenboer (of de enige) van Oekraïne. De eigenaar, Kosyuk, betaalt geen belasting door slim gebruik te maken van een oud verdrag tussen de Sovjet-Unie en Cyprus. Verder hoeft hij zich niet aan allerlei milieuregels te houden die voor Nederlandse producenten wel gelden. Daarom heeft de EU een tariefmuur ingesteld tegen kippenvlees uit dit land, om oneerlijke concurrentie te vermijden. Het associatieverdrag regelt dat die verdwijnen, zonder dat de milieuregels en belastingconcurrentie worden aangepakt. Dat is dus schadelijk voor onze boeren en onze beurs.”

MHP kan geld en afzet vinden. Wordt gefinancierd door Rabobank vanuit Nederland. Wakker Dier krijgt het eindelijk door. Nederlandse boerenbedrijven zijn de meest vooroplopende innovatieve bedrijven in de wereld. Het dierwelzijn is op het hoogste niveau, maar ze zijn vergeten het criminele buitenland tegen te houden.

Helaas, ik heb gezocht op het internet naar de knop ‘Oekraïne verdrag deleten’ maar kon die niet vinden. De uitslag op 6 april van Nederland was toch duidelijk? Het was toch 'nee' tegen dat verdrag? Die boodschap heeft staatssecretaris Van Dam dus duidelijk ook nog niet begrepen!

MVP
Van de week kwam ook in het nieuws dat LTO-melkvee om is. We mogen van onze nette boerenclub,actievoeren mag maar niet vragen om geld. Die intentie had ik niet. Ik wil aandacht vragen voor het Marktverantwoordelijkheid Programma (MPV), een plan om de melkmarkt in Europa stabieler te maken. Maar eigenlijk voor een nog veel groter probleem: meer duidelijkheid en een stabieler landbouwbeleid zodat boeren ook kunnen ondernemen - als een echte ondernemer - zoals ze dat in Den Haag zo graag willen.

Ga ik spreken?
De NMV benaderde mij deze week met een vraag. Of ik daar in Amsterdam de menigte boeren wil toespreken. Om eerlijk te zijn, loopt het me al dun door de broek bij het idee. De laatste keer dat ik met knikkende knieën voor een zaaltje met maar 50 mensen stond riep m’n dochtertje achter uit de zaal “pap, je hebt een kikker in de keel’. Ga ik het doen? Dat ziet u dinsdagmorgen in Amsterdam.

Je hoeft niet perse melkveeboer te zijn om naar Amsterdam te komen. Geef je op via nmv.nl.
Dit artikel afdrukken