Vandaag startte LTO Nederland de online-campagne #boerenhoudenvandieren. "Boeren hebben hart voor hun dieren en hebben als geen ander baat bij een gezonde en goed verzorgde veestapel", aldus LTO.Maatschappelijk draagvlak
Met de campagne wil LTO Nederland meer maatschappelijk draagvlak creëren voor boeren. Dat is volgens LTO nodig, omdat actiegroepen als Animal Rights de Nederlandse veehouders stelselmatig in een kwaad daglicht stellen, maar daarbij zelf grenzen overschrijden.

Begin deze maand kondigde LTO al aan in samenwerking met de politie "gezamenlijk dierextremisme aan te gaan pakken," schrijft Boerderij. Ook de POV, (Producentenorganisatie Varkenshouderij) wapent zich tegen de verkeerde beelden die in de maatschappij ontstaan. Volgens de POV bereidt dierenorganisatie Varkens in Nood een campagne voor over 'miljoenen illegale biggen' in Nederland. POV waarschuwt: "Varkens in Nood zou op basis van verschillende databronnen hebben berekend dat er veel illegale biggen zijn. Door de cijfers te vermenigvuldigen en extrapoleren ontstaat dit onjuiste beeld. Appels en peren worden met elkaar vergeleken. [..] Het idee wordt gewekt dat die illegale biggen de grens over worden gebracht. Het is onmogelijk om biggen de grens over te brengen zonder dat er papieren bij zitten en de NVWA controleert. Daarnaast worden alle diertransporten gemeld binnen I&R."

Vandaag bracht Animal Rights nieuwe en naar eigen zeggen recente beelden uit een Nederlandse varkensstal naar buiten. Op de beelden is te zien dat de stal brandgevaarlijk kan zijn door het vele stof en spinrag dat er hangt. “Wanneer is een stal smerig genoeg om handhavers en de lokale overheid tot ingrijpen te bewegen,” vraagt Animal Rights directeur Susan Hartland. Volgens Animal Rights zijn de filmers door een 'openstaande deur' de stal binnengegaan, ze hadden geen toestemming van de boer.Met de campagne #boerenhoudenvandieren wil LTO duidelijk maken dat het helemaal niet nodig is om illegaal of undercover te werk te gaan. Boeren hebben niets te verbergen en willen graag laten zien hoe ze met hun dieren omgaan. Volgens boerenpromotor Joris Lohman moeten vleeshaters zich eerst maar eens leren verstaan met mensen die goedkoop vlees eten. Anderen vrezen een splitsing van de geesten in Nederland als gevolg van alle gedoe over vlees en geen vlees eten.

Dit artikel afdrukken