In een uitgebreid overzichtsartikel zet het Financieele Dagblad op een rij hoeveel airco's in welke wereldregio's in gebruik zijn en hoeveel energie ze kosten. Wereldwijd zijn op dit moment zo'n 1,6 miljard airconditioningapparaten in gebruik, een ruime kwart daarvan in China. Tegen 2050 zal de wereld zo'n 5,6 miljard airco's tellen, ruim 1 op iedere 2 wereldbewoners.

De groei komt met name uit opkomende economieën die veelal een warm klimaat hebben. Daar zitten rijker wordende mensen graag wat koeler in hun huizen en op hun werk.

Een vijfde van de groei van het mondiale stroomgebruik komt volgens het Internationale Energie Agentschap (IAE) voor rekening van airconditioners. In India en China draaien de koelapparaten op stroom uit kolencentrales. Volgens het IEA is de koelteconsumptie een blinde vlek in het klimaatbeleid dat deze en vorige week in het Poolse Katowice wordt besproken tijdens COP24.

Het FD verwoordt wat de krant een "ogenschijnlijk tegengestelde realiteit" noemt. Door meer verkoeling dreigt de wereld warmer te worden. En dat leidt weer tot een nog grotere behoefte aan verkoeling.
Het Financieele Dagblad - Airco is een blinde vlek in het klimaatdebat
  • Deel
Druk af