De gehele maand januari en februari heb ik geen alcohol gedronken. Ik dronk zeker meer dan 12 glazen per week. Soms wel 20 glazen. Volgens de cijfers zit je dan tegen alcoholisme aan. Ik had niet het gevoel in de problemen te komen door mijn alcoholgebruik.

Ik ben 10 kilo kwijtgeraakt. Ik liet ook de bij alcohol zo lekkere bitterballen, kaasstengels, nootjes, kaasjes, worstjes en wat dies meer zij staan. Verder at ik gezonder en minder. Vooral geen suiker en geringere hoeveelheid 'lege' koolhydraten. En iets meer beweging: 3 uur wandelen plus 15 minuten per dag wat oefeningen.

Ik heb me zelden beter gevoeld: wakker, scherp, helder, fit, gezond. Ik schrok ervan dat alcohol zo'n enorm effect had.

Ook daar schrok ik wel van; ik was ook zo
Maart brak aan, het doel was behaald. Ik mocht weer drinken. En dat gebeurde, zij het met mate. Van een paar glazen (2-4) moest ik ruim een dag herstellen. De eerste twee glazen kwamen ook wel meteen binnen. Doseren blijkt heel moeilijk, twee keer ging ik over de grens van 4 glazen en werd ik behoorlijk aangeschoten. Veel sneller overigens dan vroeger. Als ik ergens naar toe 'moest' waar alcohol geschonken zou worden, zag ik daar steeds meer tegenop. Het is ongelooflijk hoe diep alcohol in ons leven is geïnfiltreerd, het is overal en altijd. Ik bedacht om de dosering in de hand te houden drie principes: Ik drink alleen als het echt waarde toevoegt, dus bewust en niet uit gewoonte. Ik drink alleen maar heel goede wijn. Als ik dan drink geen slobberspul. Ik drink alleen maar met mijn familie en mijn beste vrienden. Als ik dat zo bekijk is dat 1x per week, soms 2. Die keren probeer ik het bij 2 glazen te houden, maximaal 4.

Zelfs met deze principes vind ik het nog lastig en was het makkelijker in januari en februari. Er was toen geen keuze. Ik dronk niet. Daar waar alcohol geschonken wordt, zijn de gesprekken na verloop van tijd, uurtje of 2, tamelijk warrig en steeds oninteressanter. Het gedrag van mensen wordt wat labieler. Ook daar schrok ik wel van; ik was ook zo.

De status nu is, dat ik er steeds meer tegenop zie om te gaan drinken, zelfs met mijn principes. Ik merkte dat als ik niet dronk, het eigenlijk niet heel echt miste en ook niet jaloers was op mensen die wel dronken. Het positieve effect van niet drinken is wel erg groot.

Er is altijd wel een reden om te drinken, met mate is niet erg makkelijk en genieten wordt dan ook moeilijk ("Geniet, maar drink met mate"). Het is eigenlijk bizar dat alcohol zo lang buiten schot is gebleven.
Dit artikel afdrukken