Hoeveel duurder ben je maandelijks uit als je puur biologisch boodschappen doet? Dat testte blogger Annemarie de Raadt. Ze schreef over haar bevindingen op haar blog Hetkanwel.net. Na een maand biologische boodschappen doen bleek dat zij slechts €35 meer kwijt was dan gewoonlijk. Ze verruilde bijvoorbeeld haar blikje tomatenpuree en favoriete ‘gewone’ kaas voor biologische alternatieven. Daarnaast kocht De Raadt veel producten in de aanbieding en deed ze haar boodschappen vooral bij Albert Heijn. “Bio producten bij Appie zijn goedkoper dan bij de Ekoplaza omdat deze grootgutter toch wel grotere afzetten kent, maar ook omdat het zijn leveranciers zwaar onder druk zet,” schrijft de Raadt.
Foodlog deed eerder een vergelijkend prijsonderzoek en liet zien dat biologisch niet duur hoeft te zijn. Ook toonde het onderzoek aan dat telers geen wezenlijke verschillen in prijs ervaren tussen bijvoorbeeld Lidl of een biologische speciaalzaak als afnemer.
De Raadt berekende voor elke boodschap het verschil tussen gewoon en biologisch. Ze deed boodschappen voor ‘z’n tweetjes’, die ‘geen liters cola of zakken chips verstouwen’. Daarnaast deed de Raadt een maandje zonder koek en snoep. “Straks nog even checken hoe het is als ik wel gewoon weer snaai,” aldus de Raadt.
Hetkanwel - Duurzame daad 28/50: Louter biologisch boodschappen doen
Foodlog deed eerder een vergelijkend prijsonderzoek en liet zien dat biologisch niet duur hoeft te zijn. Ook toonde het onderzoek aan dat telers geen wezenlijke verschillen in prijs ervaren tussen bijvoorbeeld Lidl of een biologische speciaalzaak als afnemer.
De Raadt berekende voor elke boodschap het verschil tussen gewoon en biologisch. Ze deed boodschappen voor ‘z’n tweetjes’, die ‘geen liters cola of zakken chips verstouwen’. Daarnaast deed de Raadt een maandje zonder koek en snoep. “Straks nog even checken hoe het is als ik wel gewoon weer snaai,” aldus de Raadt.
ps smaken en gezondheid staan voorop. Dus Voedingskunde. Véél omvattender dan 'biologisch' alleen. Zie hierover mijn post van een stukje Jamie Oliver - het verschil in voedingskennis/ waardering tussen kinderen (kleuters!) in het armer zuid-Italië en kinderen hier....
Waar blijft het Voedingskunde als verplicht vak op alle scholen? DAT is de echte investering... naast een betaalbare gezonde basis. Die niet persé perfect 'biologisch' hoeft te zijn. Integendeel soms.... (zoals hieronder door Gert van der Hoek al aangehaald werd met ongefermenteerd 'biologisch' soja voer voor biologische kippen... en mensen… maar er zijn veel meer voorbeelden)
'Biologisch' is bij de Lidl aanzienlijk goedkoper dan bij de AH. Scheelt al snel 30% bij AGF, 10-20% bij zuivel.
De vraag is of alles biologisch moet zijn. Wat wil je? Ik koop biologisch als het verschil te groot is.
Maar het gaat mij ook om de producten, smaken. Ambachtelijkheid is daarbij ook een belangrijke factor - zoals bij rauwmelkse buitenlandse en binnenlandse kazen, en vele andere producten.
Kaas uit de Pyreneeën hoeft van mij niet biologisch te heten.... het Kipster ei ook niet (Kipster vlees liggen denk ik onbenutte mogelijkheden nu -waarom burgers ervan maken ipv 'kwartels'?). Lamsvlees ook niet.
Uit deze verhalen begrijp ik dat het met een minimaal inkomen onmogelijk is om de echte goede smaken/ mógelijke kwaliteiten van voeding te leren kennen. Veroordeeld tot margarine en de goedkoopste broden en fabriekskaas? Nooit de echte kwaliteiten/ smaken van voeding mogen/ leren waarderen?
De BTW verhoging op gezonde producten doet het absolute prijsverschil ook geen goed... de politiek werkt goed bereikbare voeding en voedingseducatie eerder tegen dan vóór. Het voorbeeld van het arme Zuid-Italië - de (smaak/ product/ bereiding) kennis die de kinderen dáár hebben? Tegengesteld aan de kennis bij de kinderen hier. Heel wat belangrijker dan biologisch of niet. Al ligt dit in het verlengde van die kennis.... is eigenlijke voorwaarde.
De marktkoopman hier biedt lokale 'onbespoten' aardbeien aan voor 3 euro per kilo (in het seizoen). Goedkoper dan de 'bespoten' uit de supermarkt. Geen keurmerk dat deze claim controleert maar ik heb er vertrouwen in - ik ken die boer indirect. En ik ben goedkoop uit.
De koopman ernaast biedt 4 Franse kazen (wisselend assortiment) naar keuze aan voor 5 euro.... eigen import en exportbedrijf.... niet duurder dan de supermarkt gouda. En een geweldige extra belegen Stolwijker voor 12,95 per kilo - naast mijn favoriete Comté .van 18+ maanden voor 17,95..... Als ik die goedkoopste jonge supermarktgouda zou moeten kopen zou ik geen kaas meer nemen. Maar de veel duurdere biologische kazen zijn ook lang niet altijd lekker te noemen…. (al ken ik 2 absolute toppers - maar dat zijn dan ook boerenkazen uit een geweldige habitat) en halen het niet bij vele andere kazen....
De volle onbewerkte rauwe/ alleen gepasteuriseerde melk in glazen fles voor 65 resp. 95 cent per liter bij een andere boer vlakbij.... niet 'biologisch', maar een melk waaraan geen supermarkt kan tippen. Ik zie ook met mijn eigen ogen het natuurlijke voer dat de koeien krijgen, de vrijheid in de weide en stal. En prima te combineren met die belangrijke weekend wandeling in het naastgelegen N2000 gebied...
Je kunt ook een relatief goedkoop groenten abonnement aangaan bij een biologische boer.... maar wie weet daarvan?
Alles biologisch is niet te doen voor mij. Veel biologisch wel, en vind ik bij een aantal producten belangrijk(er)…. en beter te doen.
Met een gezin in de bijstandsuitkering is het veelal te moeilijk. Maar die mooie gezonde Franse kazen en aardbeien van de markt zijn voor bijna iedereen hier (nog) bereikbaar. Toch loopt het niet storm bij die unieke goedkope kazen... al is er voldoende afname om de tent te handhaven...
Biologisch? Nee... AC!!!! En Super (onmisbaar voor mij). (eergisteren weer een rijpe rauwmelkse Rebluchon AC van 600 gram op vers houten plankje gekocht voor 6.50.... biologisch voor mij geen enkel argument... plat gaan van de smaak - en prijs - wel)
#14 Cécile,
Het gaat me niet om de blog van Annemarie, maar om het feit dat dit een persoonlijke test is van 1 iemand (die dat ook duidelijk aangeeft) die hier op Foodlog onder de kop "In de Media" geplaatst wordt.
#13 Jos,
Oké, maar dat bedoel ik dus ook. Voor mij is €35 extra per maand ook absoluut niet 'slechts', maar gelukkig heb ik er ook helemaal geen behoefte aan.
In haar blog verantwoordt Annemarie De Raadt haar sommetje als volgt: "Na een maand met beleid boodschappen doen, puzzelen, vergelijken en rekenen ben ik tot de conclusie gekomen dat kiezen voor biologisch ons per jaar ongeveer € 420 extra kost. Wij zijn slechts met z´n tweetjes en we verstouwen geen liters cola of zakken chips per week. We eten wellicht niet veel maar wel redelijk luxe. En dan kost de ´goede´ variant slechts € 35 per maand meer. Als je heel weinig te besteden hebt dan is € 35 te veel maar voor een gemiddeld inkomen is dat prima te doen. Ik ben in ieder geval blij verrast en de keuze voor biologisch dan wel natuurlijk is nu veel makkelijker te maken."
We schreven hier over op Foodlog omdat (on)eerlijke prijzen van biologisch hier en hier al uitgebreid aan de orde zijn geweest, met eigen onderzoek. De Raadt nam een n=1 proef op de som.