Hoeveel duurder ben je maandelijks uit als je puur biologisch boodschappen doet? Dat testte blogger Annemarie de Raadt. Ze schreef over haar bevindingen op haar blog Hetkanwel.net. Na een maand biologische boodschappen doen bleek dat zij slechts €35 meer kwijt was dan gewoonlijk. Ze verruilde bijvoorbeeld haar blikje tomatenpuree en favoriete ‘gewone’ kaas voor biologische alternatieven. Daarnaast kocht De Raadt veel producten in de aanbieding en deed ze haar boodschappen vooral bij Albert Heijn. “Bio producten bij Appie zijn goedkoper dan bij de Ekoplaza omdat deze grootgutter toch wel grotere afzetten kent, maar ook omdat het zijn leveranciers zwaar onder druk zet,” schrijft de Raadt.

Foodlog deed eerder een vergelijkend prijsonderzoek en liet zien dat biologisch niet duur hoeft te zijn. Ook toonde het onderzoek aan dat telers geen wezenlijke verschillen in prijs ervaren tussen bijvoorbeeld Lidl of een biologische speciaalzaak als afnemer.

De Raadt berekende voor elke boodschap het verschil tussen gewoon en biologisch. Ze deed boodschappen voor ‘z’n tweetjes’, die ‘geen liters cola of zakken chips verstouwen’. Daarnaast deed de Raadt een maandje zonder koek en snoep. “Straks nog even checken hoe het is als ik wel gewoon weer snaai,” aldus de Raadt.
Hetkanwel - Duurzame daad 28/50: Louter biologisch boodschappen doen
Reageer
  • Deel
Druk af