Dick en Ynte becijferden hier bio. Ook al waren er zgn. geen 'sokken', op het grote biocongres van afgelopen woensdag in Arnhem heerstte kennelijk een weinig kritische houding ten aanzien van de cijfers zoals ze hier werden gefileerd.

En wat vonden de non-sok officiello's? Hoera, maar waar we heengaan weten we niet. Dat is zo ongeveer de samenvatting van zo'n leuke dag met veel pers en ander publiek.
Een politieke manier om toch eerlijk te zeggen dat er iets loos is, vrees ik.

image


De geitenwollensokken waren ver te zoeken. Tijdens het Bio-congres ‘De voorsprong vermarkten’ keken betrokkenen naar de toekomst. Bio groeit, maar waar naartoe?

Consumenten besteedden in 2007 13,3% meer aan biologische voeding. Dat bleek uit het BIO-monitor rapport dat Biologica presenteerde tijdens het congres. Het marktaandeel van biologische producten bedraagt nu 2% en bij versproducten 2,5%.
Verduurzaming van bio
De vraag naar bio is zo groot dat er niet altijd genoeg aanbod is. Arie van den Brand, voorzitter Biologica, noemde dat de logische bijkomstigheid van een groeiende nichemarkt. “We gaan voor duurzame gestage groei in vraag en aanbod”, zei hij.

Minister Jacqueline Cramer (VROM) pleitte voor verduurzaming van de hele landbouw in Nederland. In haar toespraak, uitgesproken door directeur-generaal Milieu Jaap Enter, zei ze dat de biologische landbouw in een gunstige positie zit. En benadrukte ze dat er meer samenspel moet komen tussen biologische en andere landbouw.

Light-user
Hoe kunnen mensen die af en toe bio kopen verleid worden om dat vaker te doen? Die vraag probeerden de sprekers te beantwoorden. Bio+ probeert dat door een herkenbaar merk in supermarkten neer te zetten, terwijl Natudis met de natuurwinkels op authenticiteit hamert en het verhaal achter het product vertelt.

Maar is biologisch nou ook gezonder? Machteld Huber, Louis Bolk Instituut, zei dat ze deze vraag nog niet bevestigend kon beantwoorden, maar was er van overtuigd dat dat een kwestie van tijd is. Ze zette alle onderzoeksresultaten op een rij.


bron: VMT
Dit artikel afdrukken