Een nieuw restaurant tovert overgebleven supermarktvoedsel om tot verse én gezonde maaltijden. Boven zijn Albert Heijn-winkel aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht opende franchisenemer Arjan Konincks 'LEFT', een restaurantformule die voor 70% aan 'lefties' - restjes - serveert.

Vooralsnog bereiden de koks van het restaurant een dagelijks verrassingsbuffet, afhankelijk wat er aan reststroom binnenkomt. Het buffet is bedoeld voor diegenen die snel willen ontbijten of lunchen en daar even bij willen zitten, maar niet in een snackbar willen belanden. Het buffet bestaat uit soepen, salades, sappen, wentelteefjes en sandwiches. Het biedt bovendien voordeel: de prijzen liggen er ongeveer 20% lager dan in de reguliere horeca.

Uit het ondergelegen Albert Heijn-filiaal alleen komen niet genoeg restjes. Daarom werkt het restaurant samen met InstockMarket, een online marktplaats tegen voedselverspilling. Van de 3 antiverspillingsrestaurants van Instock gingen er tijdens de coronacrisis maar liefst 2 over de kop. Vervelend, maar gunstig voor LEFT, dat er een ervaren chef-kok en een conceptmanager met overschottenervaring door kon aannemen.

Het initiatief draagt bij aan blurring, grensvervaging tussen supermarkten en horeca. Bij de supermarkt kun je tegenwoordig terecht voor foodservices, zoals to go-maaltijden en belegde broodjes. Door dit nieuwe restaurant voor een snelle hap hoef je niet meer naar de supermarkt voor verse producten.

LEFT biedt plek voor 32 gasten en mag als ondersteunende horeca alleen open tijdens supermarktopeningstijden. Warme maaltijden zijn volgens de restauranthouder de volgende stap, net als de uitrol van het concept naar andere winkels.
  • Deel
Druk af