Het Finse bedrijf Aircohol heeft een manier gevonden om alcohol te maken van CO2. Aircohol haalt geen CO2 uit de lucht, maar gebruikt de CO2 die vrijkomt bij het brouwproces van alcoholische dranken. Op die manier kan het bedrijf alcoholische drankjes maken met een CO2-voetafdruk die tot wel 50% lager is.

Nuttig gebruik van de CO2 die vrijkomt bij alcoholische fermentatie is niet nieuw. Zo wordt het gas bijvoorbeeld gebruikt om zuurstof te verwijderen uit flessen en blikjes tijdens het productieproces. Maar dat is allemaal vrij kleinschalig en er blijft dan nog altijd veel CO2 ‘over’. Volgens oprichter van Aircohol, Simo Hämäläinen, laten alcoholproducenten een kans om te verduurzamen lopen door de CO2 uit het fermentatieproces gewoon te laten ontsnappen naar de atmosfeer.

En hoe werkt het proces van Aircohol dan precies? Hier wordt het een beetje schimmig, want Aircohol gaat er weliswaar prat op dat er geen landbouwproducten (zoals aardappelen, gerst, tarwe of rijst) nodig zijn om drank te maken met de Aircohol-technologie maar treedt niet verder in detail.

FoodNavigator licht een tipje van de sluier op en weet dat Aircohol een vooralsnog geheim plantaardig ingrediënt gebruikt dat wordt toegevoegd aan een bioreactor. In de bioreactor wordt biomassa geproduceerd die weer terug kan gaan in het brouwerijproces. Of het echt om “alcohol uit alleen maar lucht” gaat, is dus de vraag.

De geheimen van Aircohol lijken op die van het eveneens Finse bedrijf Solarfoods dat eveneens beweert voedsel te maken van alleen maar CO2. In werkelijkheid voegt het ook nutriënten toe, maar houdt het die geheim. De echte vraag is dan ook: wat zijn het voor ingrediënten en welke milieu-impact had hun productie of oogst uit het wild?

Aircohol is een machine die door iedere bierbrouwer, jenever- en vodkastoker gemakkelijk in zijn bestaande processen kan worden geïntegreerd. Het bedrijf is niet van plan om zelf drank te gaan maken.

Sterke dranken maar ook bier en wijn veroorzaken een niet te verwaarlozen koolstofuitstoot. Een groot glas bier is goed voor 2,5 kilometer met een gemiddelde ouderwetse fossiele auto. Een glas wijn voor dik 2 kilometer. Een dubbel shot gin is goed voor de uitstoot van bijna 1 kilometer met die auto.
  • Deel
Druk af