Het Finse bedrijf Aircohol heeft een manier gevonden om alcohol te maken van CO2. Aircohol haalt geen CO2 uit de lucht, maar gebruikt de CO2 die vrijkomt bij het brouwproces van alcoholische dranken. Op die manier kan het bedrijf alcoholische drankjes maken met een CO2-voetafdruk die tot wel 50% lager is.
Nuttig gebruik van de CO2 die vrijkomt bij alcoholische fermentatie is niet nieuw. Zo wordt het gas bijvoorbeeld gebruikt om zuurstof te verwijderen uit flessen en blikjes tijdens het productieproces. Maar dat is allemaal vrij kleinschalig en er blijft dan nog altijd veel CO2 ‘over’. Volgens oprichter van Aircohol, Simo Hämäläinen, laten alcoholproducenten een kans om te verduurzamen lopen door de CO2 uit het fermentatieproces gewoon te laten ontsnappen naar de atmosfeer.
En hoe werkt het proces van Aircohol dan precies? Hier wordt het een beetje schimmig, want Aircohol gaat er weliswaar prat op dat er geen landbouwproducten (zoals aardappelen, gerst, tarwe of rijst) nodig zijn om drank te maken met de Aircohol-technologie maar treedt niet verder in detail.
FoodNavigator licht een tipje van de sluier op en weet dat Aircohol een vooralsnog geheim plantaardig ingrediënt gebruikt dat wordt toegevoegd aan een bioreactor. In de bioreactor wordt biomassa geproduceerd die weer terug kan gaan in het brouwerijproces. Of het echt om “alcohol uit alleen maar lucht” gaat, is dus de vraag.
De geheimen van Aircohol lijken op die van het eveneens Finse bedrijf Solarfoods dat eveneens beweert voedsel te maken van alleen maar CO2. In werkelijkheid voegt het ook nutriënten toe, maar houdt het die geheim. De echte vraag is dan ook: wat zijn het voor ingrediënten en welke milieu-impact had hun productie of oogst uit het wild?
Aircohol is een machine die door iedere bierbrouwer, jenever- en vodkastoker gemakkelijk in zijn bestaande processen kan worden geïntegreerd. Het bedrijf is niet van plan om zelf drank te gaan maken.
Sterke dranken maar ook bier en wijn veroorzaken een niet te verwaarlozen koolstofuitstoot. Een groot glas bier is goed voor 2,5 kilometer met een gemiddelde ouderwetse fossiele auto. Een glas wijn voor dik 2 kilometer. Een dubbel shot gin is goed voor de uitstoot van bijna 1 kilometer met die auto.
Nuttig gebruik van de CO2 die vrijkomt bij alcoholische fermentatie is niet nieuw. Zo wordt het gas bijvoorbeeld gebruikt om zuurstof te verwijderen uit flessen en blikjes tijdens het productieproces. Maar dat is allemaal vrij kleinschalig en er blijft dan nog altijd veel CO2 ‘over’. Volgens oprichter van Aircohol, Simo Hämäläinen, laten alcoholproducenten een kans om te verduurzamen lopen door de CO2 uit het fermentatieproces gewoon te laten ontsnappen naar de atmosfeer.
En hoe werkt het proces van Aircohol dan precies? Hier wordt het een beetje schimmig, want Aircohol gaat er weliswaar prat op dat er geen landbouwproducten (zoals aardappelen, gerst, tarwe of rijst) nodig zijn om drank te maken met de Aircohol-technologie maar treedt niet verder in detail.
FoodNavigator licht een tipje van de sluier op en weet dat Aircohol een vooralsnog geheim plantaardig ingrediënt gebruikt dat wordt toegevoegd aan een bioreactor. In de bioreactor wordt biomassa geproduceerd die weer terug kan gaan in het brouwerijproces. Of het echt om “alcohol uit alleen maar lucht” gaat, is dus de vraag.
De geheimen van Aircohol lijken op die van het eveneens Finse bedrijf Solarfoods dat eveneens beweert voedsel te maken van alleen maar CO2. In werkelijkheid voegt het ook nutriënten toe, maar houdt het die geheim. De echte vraag is dan ook: wat zijn het voor ingrediënten en welke milieu-impact had hun productie of oogst uit het wild?
Aircohol is een machine die door iedere bierbrouwer, jenever- en vodkastoker gemakkelijk in zijn bestaande processen kan worden geïntegreerd. Het bedrijf is niet van plan om zelf drank te gaan maken.
Sterke dranken maar ook bier en wijn veroorzaken een niet te verwaarlozen koolstofuitstoot. Een groot glas bier is goed voor 2,5 kilometer met een gemiddelde ouderwetse fossiele auto. Een glas wijn voor dik 2 kilometer. Een dubbel shot gin is goed voor de uitstoot van bijna 1 kilometer met die auto.
Willem, in eigentijdse CSRD-taal: zeker op scope 1 gebied is veel te winnen met bovenstaand proces. Maar ook op het gebied van scope 3: door 'waste' direct te gebruiken reduceer je ook meteen op het gebied van scope 3. Ben je dat met me eens?
Verder volstrekt met jou eens: emissies zijn niet noodzakelijk fossiele emissies en horen bij het leven. De gebruikelijke versimpelingen hebben een boel verwarring veroorzaakt in het begrip van de burger van wat kwalijke emissies zijn.
Dank Dick, ik geef de redactie zeker gelijk als je naar het volledige productieproces kijkt; brouwerijen en distilleerderijen zijn energie-intensieve bedrijven en zullen ook steeds meer naar duurzame energiebronnen moeten overgaan.
Willem, je hebt volkomen gelijk dat koolstof die van planten (of dieren) komt geen toevoeging is aan de cyclus. Waar je je echter kunt vergissen is in dit aspect van de cyclus: de planten worden geproduceerd met toegevoegde stikstof (met al snel minimale verliezen van 50%) die geproduceerd wordt met fossiele energie (ca. 2% van het totale fossiele verbruik).
Efficiënter omgaan met emissies die je direct kunt hergebruiken als grondstof is wijs omdat je daardoor geen extra plantjes (gerst, hop) hoeft te telen. Dat leidt tot twee besparingen: C- en (vooral) N-emissies.
Dank voor je reactie! Want die is heel waardevol. Hier moet veel meer over gesproken worden. In Finland wordt veel toegepast onderzoek gedaan (lab tech) waarmee de onderzoekers een soort creatio ex nihilo met alleen koolstof te kunnen doen. De grote vraag is wat hun toegevoegde stofjes zijn en hoe efficiënt die zijn.
Tiny van Boekel zou jij je licht hier nog eens over willen laten schijnen?
Dit artikel heeft veel weg van barpraat.
De CO2 die ontstaat door vergisting, nadat die eerst is vastgelegd door gerst, is onderdeel van de kleine kringloop, en wordt niet meegeteld in de CO2 footprint, omdat deze kringloop onafhankelijk is van fossiele bronnen. De standaard glazen bier, wijn en sterk bevatten, als het goed is, dezelfde hoeveelheid alcohol en dus heeft elk glas dezelfde CO2 productie en afgifte. Bij wijn en sterk verdwijnt de CO2 direct in de atmosfeer, terwijl grote brouwerijen de CO2 opvangen die wordt geproduceerd, en hun bier daarmee carboniseren. Ook die CO2 verdwijnt uiteindelijk in de atmosfeer (min een klein gedeelte dat omgezet wordt als zuur).
Het is nogal opportuun om de CO2 uit vergisting te vergelijken met CO2 uit verbranding van fossiele brandstoffen.
De wetenschap staat voor niets zien we maar weer eens. Nog een laatste zetje en echte gebakken lucht komt ook binnen ieders bereik.
PS Alle ethanol is alcohol, maar niet alle alcohol is ethanol.