In 1842 verging een schip voor de kust van de Finse Ålandeilanden. Na 168 jaar vonden duikers in het scheepswrak op 50 meter diepte 145 flessen champagne en ook 5 flessen bier. Met inhoud. De Finnen klopten aan bij de faculteit brouwerijtechnologie van de KU Leuven, om te proberen het bier te reconstrueren.

Belgisch bier
De onderzoeksgroep, onder leiding van professor Guido Aerts en brouwmeester Gert De Rouck, ging aan de slag. Het enthousiasme voor het project kreeg nog een extra opsteker toen bleek dat het bier oorspronkelijk uit België afkomstig was geweest. Dat konden de wetenschappers concluderen op basis van de micro-organismen die ze in de flessen aantroffen.

Nadat ze hadden vastgesteld welke soort gist en bacteriën de brouwers in de 19de eeuw gebruikt hadden, konden de onderzoekers aan de slag met het brouwen van een reeks proefbieren. Uit die proefbieren werd uiteindelijk het bier met de beste smaak gekozen. "Mout, de grondstof van bier, werd in de 19de eeuw op een andere manier geproduceerd. Daardoor was het bier toen vaak iets zoeter”, zegt Guido Aerts in De Standaard.

113 euro per flesje
Van het uitverkoren eindresultaat, met een lage bitterheid en een alcoholpercentage van 4,7%, is door de faculteit 1500 liter gebrouwen, genoeg voor ongeveer 1700 (handgeblazen, Finse) flessen. Die worden voor 113 euro per stuk verkocht.
Wil je liever een wat minder kostbaar 'verdronken biertje', dan kun je in Finland bij de brouwerij Stallhagen terecht, die vanaf nu het bier op grote schaal zal produceren en verkopen.

Fotocredits: proeverij van Belgische bieren, George Ruiz
Dit artikel afdrukken