De belangstelling voor bier groeit, zelfs al wordt er in liters steeds minder bier gedronken in de landen om ons heen, zelfs in België.
De dalende biertrend wordt gecompenseerd door een steeds grotere belangstelling voor de speciaalbieren. Dat is te merken bij supermarkten en speciaalzaken die meer en meer ruimte inruimen voor 'andere' biertjes, aan de opkomst van de kleine lokale brouwerijen, en aan de derde Week van het Nederlandse Bier. Je kunt komende week overal bierproeven, bierwandelen, bier & spijsmenu's proberen én de Nederlandse brouwerijdagen bezoeken waarbij brouwerijen door het hele land hun deuren open zetten. Kan iedereen weer eens eens wat nieuws proberen.

In de VS is dat proberen niet zo'n probleem. Daar zijn al jaren de craft breweries in opmars. Kleine, veelal lokale brouwers die de meest gewaagde smaakexperimenten aangaan. Afgelopen week was in de VS de Craft Beer Week. Nieuwste trend daar: 'sour beers'.

Smaaktypes
In Europa kennen we een vrij eenvoudige typering van biersoorten en -smaken. Van oudsher hanteren wij de herkomst van een bier om onderscheid te maken. Zo is ons pilsje simpelweg afgeleid van het bier dat gebrouwen werd in de Tjechische stad Pilz, een Pilzner dus. Voor speciaalbieren, zoals Belgische bieren en trappistenbieren maken we een indeling op kleur, smaaktype en alcoholpercentage. Dan kom je tot een indeling met categorieën als blond, amber, donker, licht of zwaar. Ook het brouwproces kan helpen het smaaktype te bepalen: bovengistend, ondergistend en spontaan gistend bier.

Er is geen wereldwijd erkende indeling naar biertypen en biersoorten. Maar bijvoorbeeld bij competities als de World Beer Cup en Brewing Industry International Awards worden bieren onderscheiden in (herkomst)stijlen en -categoriën- daarvan zijn er inmiddels tientallen. Dat gaat dus wel even verder dan het oorspronkelijke Reinheitsgebot dat uit 1516 dateert en als de oudste 'warenwet' ter wereld geldt!

Een bierstijlen-indeling
De Amerikaanse biersite Kedgerator heeft een poging gedaan bierstijlen te classificeren. Met de opkomst van de experimenterende kleine brouwerijen in Nederland biedt de indeling ook hier wel enige houvast. Daarom bij deze:

Pilsner: Pils, of pilsner, is niet alleen de populairste biersoort, maar ook de jongste. Het is een licht, schoon en eenvoudig ondergistend bier. Meestal licht- tot goudgeel, met een sterke hopsmaak en een licht bittere dronk.
Tarwebier: Komt het dichtst in de buurt van de vroegst gebrouwen bieren. Een mengsel van gerst en tarwe en weinig hop, over het algemeen licht troebel. De smaak wordt sterk beïnvloed door de gebruikte granen. Traditioneel een populair zomer- en voorjaarsbier.
Bruine Ale: Een van de oudste bierstijlen, donkerbruin of amberkleurig bovengistend bier. Bevat over het algemeen met wat meer mout die voor een aardse en minder bittere en soms wat zoete smaak zorgt.
Amber en Blonde Ale: Amberbier en blonde ale horen tot de populairste bierstijlen ter wereld. Het alcoholpercentage is relatief laag (behalve bij de Belgische zware blonde ales zoals Duvel) en de kleur houdt het midden tussen bruin en blond. Het uitgangspunt is een warme fermentatie, die tot uiteenlopende resultaten qua smaak en sterkte leidt. In Groot-Brittannië is het nogal moutig, in de VS hoppig.
India Pale Ale: India Pale Ale wordt ook wel gewoon IPA genoemd. Het stamt uit de 18e eeuw toen India tot het Britse rijk behoorde. Om het bier tijdens de lange zeereis naar India goed te houden, werd er extra hop toegevoegd (en een hoger alcoholpercentage). De kleur varieert van licht goudgeel tot donkerrood amber.
Bokbier: Bokbier is donkerder van kleur en sterker dan gewoon bier, en heeft een duidelijke moutsmaak. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en was vooral een seizoensbier, maar wordt tegenwoordig wereldwijd gebrouwen.
Porter: Het oorspronkelijke porter bier werd in de 18e eeuw in Londen gebrouwen op basis van gebrande mout. Het bier is zeer donker van kleur en heeft een koffieachtig aroma. Meestal zijn porterbieren mild van smaak met chocolade- en toffeetonen.
Stout: Stoutbieren zijn de donkerste bieren die er zijn: donkerbruin tot zwart en volledig ondoorzichtig. Waarschijnlijk zijn stoutbieren een afgeleide van porterbier. In ieder geval worden ze ook op basis van geroosterde mout gemaakt, met de kenmerkende geroosterde en zoete geur die aan molasse en koffie doet denken.

Overigens maken de 'craft breweries' inmiddels gebruik van zo'n diversiteit aan methoden, ingrediënten en smaken, dat er ook al 'hybride' bieren erkend worden.

Elk bier z'n eigen glas...
Welke biersoort of bierstijl je ook prefereert, je kunt altijd een bijpassend glas kiezen. Bijna alle brouwerijen hebben hun eigen kenmerkende glas waarin de typerende kenmerken volgens de brouwers het best tot hun recht komen. Je kunt je helemaal te buiten gaan aan een glazencollectie die voor ieder biertje het juiste glas biedt. Zo is een pilsner glas hoog en dun, zodat de helderheid en kleur van het bier zo goed mogelijk tot hun recht komen. Het nog veel hogere glas voor weizenbier, met de uitwaaierende bovenkant, is perfect voor de mooie schuimkraag van tarwebier. Glazen waarvan de rand naar binnen krult houden aroma's beter vast als het bier langzaam in de hand opwarmt. Voor de 'India Pale Ales' zijn diverse speciale glazen ontworpen.

... of alle bier uit het 'tulpglas'?
Maar volgens de LA Times hoef je je niet in bochten te wringen voor het 'juiste' glas. Er is namelijk 1 glas dat alle typen bier prima aankan: het tulpglas. Een tulpglas heeft een wat slankere hals en dan weer uitwaaierende rand en staat op een voet. Denk bijvoorbeeld aan het glas voor Duvel. In zo'n glas wordt zowel de schuimkraag mooi ondersteund als de aroma's binnengehouden. De steel en voet maken het glas gemakkelijk hanteerbaar zodat je het bier erin kunt laten walsen - uiteraard om de aroma's beter tot hun recht te laten komen, net als met wijn.

Een ruim wijnglas is overigens ook uitstekend voor bier te gebruiken. Hier thuis is het zelfs veruit favoriet.

Fotocredits: 'tulips', uitsnede, Rabih
Dit artikel afdrukken