Telefoongebruik leidt af en ondermijnt daardoor de voordelen van sociale interactie. Dat concluderen onderzoekers in een nieuwe studie van de universiteit van British Colombia in Canada.

In het eerste deel van de studie onderzochten ze welk effect een smartphone op tafel tijdens het eten heeft. Ze lieten 300 proefpersonen met vrienden of familie uit eten gaan. Een deel van de deelnemers mocht de telefoon tijdens het etentje naast zich op tafel leggen; anderen moesten het toestel opbergen. Na het etentje kreeg iedereen een vragenlijst om de sfeer aan tafel te beoordelen. Ze konden aangeven of het saai was, of er voldoende interesse was en of de disgenoten bij elkaar betrokken waren.

Wie zijn telefoon op tafel mocht houden was duidelijk meer afgeleid dan wie geen telefoon in de buurt had. Daarom - denken de onderzoekers - genieten we minder van de ervaring dan wanneer de telefoon opgeborgen is.

'Echte' leven
In deel twee keken de onderzoekers naar onze afhankelijkheid van de smartphone in het dagelijks leven. 123 universiteitsstudenten vulden gedurende een week vijf keer per dag een enquête in op hun telefoon. De vragen gingen over hoe ze zich voelden en wat ze de afgelopen 15 minuten hadden gedaan. Hieruit bleek dat deelnemers die minder tijd doorbrachten met hun telefoon meer plezier aan sociale interacties in het echte leven hebben en meer betrokken waren.

"Als we onze telefoons gebruiken terwijl we tijd doorbrengen met vrienden en familie, genieten we minder van de ervaring dan wanneer we de telefoon zouden opbergen", denkt psycholoog en hoofdauteur Ryan Dwyer. "Al zijn we maar een beetje afgeleid, dan zijn we niet meer helemaal betrokken bij het eetmoment en genieten we er minder van".

Volgens professor en auteur Elizabeth Dunn bewijst de studie dat face-to-face interacties belangrijk zijn voor ons dagelijks welzijn. "Deze studie leert ons dat er een reëel en aantoonbaar voordeel is van het wegstoppen van je telefoon wanneer je tijd doorbrengt met vrienden en familie."

Eén vraagje nog: wie had deze uitkomst niet verwacht?
Dit artikel afdrukken