Eetgewoontes
Nauwelijks 7% van de Vlaamse kinderen tussen 6 en 14 eet dagelijks voldoende groente en fruit. Ook gewichtsproblemen nemen toe; 16% van de Vlaamse jongeren is te zwaar en 5% obees. Daarnaast zijn er steeds meer kinderen die door armoede niet voldoende te eten krijgen. Aangezien kinderen een groot deel van hun tijd op school doorbrengen en daar tussendoortjes en maaltijden eten, vindt Groen de school een ideale plek om voedingsgewoonten bij te sturen, meldt Vilt.
Het plan van Groen is gebaseerd op ervaringen uit Groot-Brittannië, de VS, Schotland en Finland. Naast de wettelijke regelgeving, goedkope maaltijden voor iedereen en het betrekken van de kinderen bij het samenstellen of opdienen van de maaltijden, willen ze het beleid ook breder trekken. Groen wil onder meer gezondheidsbuddy’s aanstellen die scholen helpen bij het opstellen van een gezond voedingsbeleid, schoolkoks en cateraars opleiden en al vanaf de kleuterschool praktijklessen koken geven.
Overheidsinvestering
Voor het invoeren van de 1-euro-maaltijden zal Groen een pilot starten bij 160 scholen, met in totaal 23.700 leerlingen. Hiervoor is 10 miljoen euro nodig. De bouw van nieuwe kantines en keukens zou de komende 10 jaar ook nog 22 miljoen euro kosten. Volgens Groen is hier zeker budget voor te vinden.
Fotocredits: School lunch, Wikipedia
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vandaag ging de 'refterrevolutie' van Groen dan echt van start op de Sint-Pieters basisschool in Jette, meldt De Morgen.
Groen wil lekkere en gezonde schoolmaaltijden aanbieden aan alle kinderen en hoopt in 2017 al te kunnen starten met 160 scholen. Met een investering van €10 miljoen wil de partij 23.700 kinderen bereiken.
De refterrevolutie leunt op 3 pijlers: gezondheidsgarantie, 'tof tafelen' en 1-euro maaltijden, tegen kinderarmoede.