Het Belgische nieuwstijdschrift Knack sneed vorige week een 'zwaarwegend' thema aan: 'Eten schaadt uw gezondheid'. In een column gaan deze week de Groen-politici Bart Staes en Petra De Sutter hier opnieuw verder op in. De vraag waar het volgens hen om draait: 'moeten we wel of niet collectief ingrijpen in het steeds ongezonder worden van de wereldbevolking mede als gevolg van het dieet van een voedselindustrie?'

Ongezond eten net zo aanpakken als roken
Volgens Staes en De Sutter gaat de verantwoordelijkheid voor wat we eten inmiddels de individuele burger voorbij. We draaien immers gezamenlijk op voor de collectieve gezondheidszorg, die voor een groot deel terug te voeren is op wat we eten en drinken. Ze maken de vergelijking met de tabaksindustrie, die al decennia geleden door overheden tot de orde werd geroepen. Daarbij wijzen ze op de oproep van 'Consumers International' en 'World Obesity Federation' eerder dit jaar. Het zijn de overheden die bindende afspraken kunnen - en moeten - maken om 'consumenten te stimuleren om over te schakelen naar meer gezonde voedingspatronen of diëten'.

Machtige lobby
Ze schrijven: Stel dat obesitas een besmettelijke ziekte was geweest dan waren er al miljarden dollar in onderzoek gestoken om het onder controle te krijgen. Maar omdat obesitas vooral wordt veroorzaakt door overconsumptie van te vette en gesuikerde voedingswaren, zijn beleidsmakers onder druk van de bijzonder machtige lobby's van de voedingsindustrie niet geneigd om de strijd aan te gaan, zo stellen de twee organisaties.

Collectieve bewustwording
Staes en De Schutter zien hun column (in z'n geheel te lezen door het bronartikel open te klikken) als een begin om een 'nationaal debat' op te starten, en een 'collectieve bewustwording over de wijze waarop ons voedselsysteem is georganiseerd' te bereiken.
Dit artikel afdrukken