De investering wordt binnenkort ondertekent door een consortium van onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en bedrijven, schrijft De Tijd dit weekend.

Van genezen naar voorkomen
Het platform moet de basis leggen voor betere diagnoses en voor geïndividualiseerde behandelingen. Tevens vormt het project de eerste stap om erfelijke gezondheidsrisico’s op te sporen om over te kunnen stappen van de gebruikelijke op genezing van kwalen (die vaak niet te genezen zijn) naar preventie van het ontstaan van kwalen. Voeding, genetica, leefstijl en omgeving zijn sterk bepalende factoren.

Genetisch paspoort
De initiatiefnemers zien het platform ook als een eerste stap op de weg naar een genetisch paspoort voor elke pasgeborene. Dat kan dan levenslang als een leidraad voor de gezondheidszorg dienen.

In de VS is IBM met het project Watson inmiddels in staat om de behandeling van diagnose en behandeling van kankers beter te kunnen uitvoeren dan medisch specialisten. Cruciaal is de snelheid waarmee grote hoeveelheden data kunnen worden verwerkt en geïnterpreteerd. Daarom bundelen de Belgische onderzoeksinstellingen Imec en iMinds hun expertise met binnen- en buitenlandse technologiebedrijven die goed zijn in rekenkracht.
Dit artikel afdrukken