België kampt de laatste tijd met een serie incidenten rondom zijn (verouderde) kerncentrales. Op dit moment krijgen alleen mensen die binnen een straal van 20 kilometer rond een reactor wonen jodiumpillen. Vorig jaar concludeerde de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan aan het ministerie, dat België onvoldoende is voorbereid op een kernramp en dat deze afstand te klein is.

De Raad adviseerde de regering de straal uit te breiden tot 100 kilometer. Volgens minister Maggie De Block (Volksgezondheid) valt met die uitbreiding het totale Belgische grondgebied binnen een eventueel rampgebied. Daarom moeten vanaf komend jaar jodiumpillen voor iedereen beschikbaar zijn.

Jodium beschermt de schildklier tegen radioactief jodium dat vrijkomt bij een kernramp. Als mensen meteen na een kernramp de pillen innemen, verminderen zij de gezondheidsrisico's die een kernramp met zich meebrengt.

Hoe België de pillendistributie gaat organiseren, is nog onduidelijk. Nu kunnen mensen die binnen een straal van 20 kilometer wonen de pillen in geval van nood ophalen bij een apotheek. Mogelijk krijgen de bewoners ze volgend jaar thuisbezorgd.
Dit artikel afdrukken