In een analyse op Follow the Money ontdekte Lise Witteman dat de VVD is teruggekomen op eerdere standpunten over TTIP.

Puur economisch
Aanvankelijk vond VVD-Europarlementariër Jan Huitema dat Europa niet moest vasthouden aan haar eigen dierenwelzijnseisen. Hij blijkt echter van mening veranderd. Inmiddels vindt Huitema dat Europa juist wel voor de hogere eigen eisen had moeten pleiten.

Huitema zwijgt over zijn inspiratiebronnen,maar doet niet geheimzinnig over zijn standpunt: hij vindt dat hij zich vergist heeft en dat Europa had moeten vragen om hogere dierwelzijnseisen in het kader van TTIP. Dat zou Europa alsnog moeten doen.

De reden daarvoor is louter economisch. Als Europa, na China de grootste vleesproducent ter wereld, het goedkopere en met lagere standaards geproduceerde Amerikaanse vlees op zijn markt toelaat, zal mogelijk een flink deel van zijn eigen vleesveehouderij verdwijnen. Dat zal met name gelden voor het aandeel vlees dat anoniem in vleesproducten en bijvoorbeeld op pizza's en in lasagne wordt verwerkt.

Verdwijnen gemiddelde vleesboer
In aanvulling op het analyse van Witteman, beargumenteert Dick Veerman dat TTIP leidt tot het verdwijnen van de gemiddelde vleesboer maar kansen biedt voor toppers.

Onze vraag: bedreigt TTIP de Nederlandse vleesproductie?

Tijdens de ochtend van 1 maart verzorgt Foodlog een programma waarin Jan Seerden (retailconsultant, voormalig directielid Edah), Henric van der Krogt (tuinder), Jos Verstraten (melkveehouder) en Gerry Kouwenhoven (Hogeschool InHolland) commentaar zullen geven op een trendanalyse van de Nederlandse landbouw binnen Europa.

Fotocredits: Lubach tegen de 'chloorkip', still, Lubach op zondag

-- POLL --

Bedreigt TTIP de Nederlandse vleesproductie?

Dit artikel afdrukken